Mar 31, 2011

Say no to April Fools


Salam to all readers

Esok 1 April..
1 April = April Fools
Mesti dalam otak korang
tengah fikir idea-idea jahat nak kenakan kawan-kawan korang kan??
Uishh tak elok tauu..
Lagipun April Fools tak elok la untuk disambut!!
Tak caya dengan Dil??
meh Dil nak cite..
cecitee..cecitee..hehe

SEJARAH APRIL FOOLS

Perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan
sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang
dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan
harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan
menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah
dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.
Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh
kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah
yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol
tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini
turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka
sendiri. MasyaAllah


Nota kaki:

Eh esok hari jadi dia laa..
Awak, selamat hari jadi tau..
Dah dekat setahun lebih kan kita tak contact..
Moga awak happy sokmo dengan dia..
awak, nak cakap satu benda kat awak..

*
*

*single is better..



Tolong jangan bunuh saya


Salam to all readers..

Makk aihh..Over gilaa tajuk entry kali nii..
Ahh tak kisah laa nyahhh..
Dil rasa macam nyawa di hujung tanduk ni..

err Dil tauu korang mestii minat giler ngan
amazon box robot kan..
Alaaa robot yang ni..

*
*

*cute kan..tapiii.....


Dil try lukis robot kotak ni guna coding openGL
*nak terkeluar biji mata kira coordinate x, y ,z

Nak tengok hasilnya???
bolehh tapi kena janjii duluu..
Korang tak kan cucuk Dil dengan lidi satay
SEBAB

*
*

Mar 29, 2011

Benci hanya kerana disable right click?


Salam to all readers..

Tetiba ade yang tegur Dil..
Asal letak disable right click kat dalam blog??
PERLU KE??
bukan ke menyusahkan orang
untuk "mengkopi pasta" kan entry
yang ada kat dalam blog??

*mengkopi pasta = copy paste

Of course la PERLU sebab

1- confidential beb!!
*penat je taip, korang nak tiru bulat-bulat??
emm kita bakooo jee!! sapa setuju angkat tangan macam saya...

2- dapat traffic free-free
*alhamdulillah rezeki tuu..hhehehe
nanti boleh belanja Dil..hehehe

3- Menahan mulut dari berkata tuuutttt***
*of course la..cuba korang bayang,
tengah korang ushar-ushar blog
tetiba jumpa entry blog sebijik sejibun dengan korang..
memang la rasa nak tuttt***

and banyak lagi la..tak larat nak taip ni..
*actually tak de idea nak taip ape..hehehe
so ada banyak juga kebaikannya kalau letak disable right click..


nota kaki:

sorry sangat sebab letak disable right click
jangan benci Dil okay sebab letak disable right click.. -.-"


Mar 28, 2011

Tutorial Photoshop | How To Create Retro Analog Effect


Salam to all readers..

Masa untuk tutorial.
Entry kali ni adalah pasal vintage effect
iaitu
How To Create Retro Analog Effect

Dil tak tau korang suka atau tak effect ni..
Tak nak bebel panjang.
Dil nak tidur pulak, semalam langsung tak tidur..
Kepala da pening-pening dahh
*macam ade burung terbang berpusing-pusing kat kepala Dil

Macam biasa tutorial yang Dil buat ni in english..
Have fun.



BEFORE
credit to : http://maggieholmes.typepad.com

AFTER


Mar 26, 2011

Tutorial Photoshop | How to Create Cyan Tone


Salam to all readers..

cik Dil kembali lagi dengan tutorial photoshop.
Tutorial kali ni adalah pasal color blending.
iaitu
How to Create Cyan Tone

Tone kali ni simple giler..
sambil tidur pun boleh buat..
*okey, Dil tipuu..hehehe
Tapi seriously simple jer.

macam biasa tutorial in english.
*abaikan je english Dil yang tunggang langgang tu.. -.-"
selamat mencuba..


BEFORE
credit to: http://maggieholmes.typepad.com


AFTER



Mar 23, 2011

Animasi 2D Si Tanggang


Salam to all readers

Entry kali ni khas untuk semua
yang beria-ria nak tengok animasi 1-2 minit yang
group Dil menang tempat ke3 time CCM hari tu
*segannya nak tunjuk.buruk giler kot
especially untuk
Zack entry~siap ugut Dil nak buat entry kalau Dil xna tunjuk
Eel~yang sorang ni asyik duk suruh Dil upload je
EB~asyik duk puji Dil je.tapi Dil x cair pun..hehehe

Ok la.
Sebelum korang tengok,
ada syarat-syaratnya tau.
Tak boleh gelak and wajib kena puji animasi yang buruk ni..heheh
*actually gurau je..
Kutuk laa kalau korang nak kutuk pun..
Maklumlah ini hasil kerja budak yang baru kenal apa itu 2D animation.
Enjoy.

nota kaki:

abaikan watermark yang ada kat tengah-tengah video tu
*maklumlah pakai sofware free je

Animasi ini jadi lembab sikit selepas di convert dari swf ke MPEG
tak tau kenape jadi camtu... -.-"


video

Mar 22, 2011

Dapat cek besar punya


Salam to all readers.

Kitorang dapat cek besauuuu punyer!!
*Over tahap ghaban.padahal dapat rm150 je..
Actually,
Dil dengan kawan-kawang join
Cyber Contest Mania kategori Multimedia Content.
Ajurang FTMK UTeM.
Alhamdulillah, rezeki kami cuma mendapat tempat ke 3.
Ingatkan dah tak dapat tempat dah.
Korang tau, kitorang punya la semangat nak buat courseware untuk contest tu,
last minit baru tau
kitorang sebenarnya kena buat kartun animasi 2D/3D.
siap ada tema dia lagi.
Ambik kau..
Kitorang menggelabah tahap dinasour dah time tu.
Godek-godek hardisk akhirnya terjumpa source file zaman bila ntah.
so selama 4 jam, akhirnya terhasil la kartun 2D kami iaitu
Lagenda si Tanggang.


*test sikit

*tengah semangat tu buat animasi..hehe

*orang kaya baru..hohoo -.-"

*ni la cek besauu kami..heheh

Mar 20, 2011

BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !


Tajuk : BEN ASHAARI : TERIMA KASIH IBU !

1. Ceritakan satu kenangan yang paling anda tidak dapat lupakan ketika bersama ibu anda .. Tak kira manis , sedih , pahit atau apa saja yang ingin anda kongsikan Mesti lebih dari 100 patah perkataan


Kenangan dengan mama banyak sangat.Dari kecik sampai la besar. Dulu masa kecik-kecik, sebelum pergi sekolah, mama selalu ikatkan rambut. Macam-macam jenis fesyen rambut.hehe.Memang glamer kot kat skolah time tu.Terima kasih mama.hehe.Darjah 4 Dil masuk wad gara-gara demam denggi. Time tu, mama lah yang temankan Dil setiap hari. Pagi mama pergi kerja, pukul 10pagi mama datang teman Dil kat hospital sampai malam.Time tu mama tengah pregnant. Time malam, mama tidur kat lantai beralaskan tikar. Mama cakap dia tak boleh tidur atas katil, takut tertindih baby dalam perut. Kesian mama. Tentu sejuk kan. T_T. Dil sayang mama sangat-sangat. Sebab tu, bila Dil isi borang untuk sambung degree, mama cakap " Ambil la course Multimedia. Nanti boleh buat kartun Upin Ipin". And alhamdulillah, sekarang Dil ada kat UTeM dalam jurusan multimedia. And Dil happy dengan course Dil sekarang. Kelmarin, Dil ade join Cyber Contest Mania untuk kategori Multimedia Content. Alhamdulillah, kartun 2D Dil menang tempat ke-3. Mama, thank you. Mama dah buat keputusan terbaek untuk kak.


2. Antara ibu dan ayah , siapakah yang anda lebihkan ? hehehe...

tak ada lebih, tak ade kurang..
dua- dua penting
Kak sayang mama dengan abah sangat-sangat


3. Apakah anda sanggup tinggalkan ibu atau ayah anda di rumah orang tua ?

Of course TAK!!
mama abah jaga Dil dari kecik sampai laa gedebok camni..
Dorang tak merungut pun..
Dulu, Dil ingat lagi, time Dil kecik-kecik dulu
Dil masuk wad gara-gara demam denggi..
Masa tu terdetik kat hati Dil macam mana kalau Dil tpaksa pergi dulu.

"Tak sempat aku nak balas jasa mama dan abah.. Tak sempat nak jaga dorang"

T_T

Tapi alhamdulillah, Dil kembali sihat.
Sejak hari tu, Dil da nekad.
Dil kan jaga mama dan abah sampai bila-bila.

4. Pendapat anda mengenai anak anak yang sanggup bercakaran merebut harta pusaka orang tua mereka ..

Please la.
Tak kuase nak layan.


Mar 17, 2011

Bila pertama kali guna Bamboo Tablet


Salam to all readers..

Akhirnya dapat jugak cik Dil update blog pasal ni..
Actually minggu lepas lagi cik Dil belajar melukis pakai bamboo tablet ni.. -.-"

Perghh excited giler wehh..
Maklumlah first time..
*jakun2..huuu

So ni lah bamboo tablet yang kitorang guna time lab hari tu..

*apis, aku cilok gambar ni..

First time pegang, kekok giler..
Tapi lama-lama dah jadi syok sendirii maaa..hehehe
Tetikus dah campak ketepi dah..
Tak pandang langsung kot..

Saya budak Multimedia tapi saya fail bab-bab melukis..
Buktinya??
Tengoklah lukisan cik Dil kat bawah ni..
Buruk kot..*dilarang gelak
Lukisan ini, first time pakai bamboo tablet..*fail kan..
oh ya, ni cik Dil lukis menggunakan Adobe Illustrator..


*buruk giler kan.dah agak dah.. -.-"


Aktiviti rutin bila dalam lab Mac.

1 2 3 CLICK
*picto using Mac


nota kaki:

ade sape-sape yang baik hati nak bagi cik Dil bamboo tablet tak??

Mar 16, 2011

Tutorial Photoshop | Vintage | How to Create Dreamy Vintage

Salam to all readers.

Lagi- lagi tutorial pasal vintage.
Mesti korang bosan kan.. -.-"

Tajuk tutorial untuk entry kali ini adalah
Vintage | How to Create Dreamy Vintage

Oh ya, tutorial kali ini ada menggunakan 3 texture..
texture tu korang boleh download je..
Okey.

macam biasa,
tutorial in English.

Selamat Mencuba.



BEFORE
credit to: http://maggieholmes.typepad.com

AFTER


Mar 13, 2011

Tutorial Photoshop | Vintage | How to Create Warm Photo Effect

Salam to all readers.

Okay,
untuk entry kali ni,
cik Dil akan tunjukkan effect yang paling simple
but still nice.

maklumlah esok ade midterm,
kalau nak wat tutorial yang panjang berjela,
ambil masa pulak. -.-"

tajuk tutorial kali ini adalah

Vintage | How to Create Warm Photo Effect

Macam biasa,
tutorial in english.

Have fun.



BEFORE
credit to: http://maggieholmes.typepad.com


AFTER



Mar 10, 2011

Tutorial Photoshop | Vintage | How to Create Sunburnt Effect

Salam to all readers

Wah akhirnya..
cik Dil dah boleh update blog..
Maklumlah, 2 3 minggu ni asyik bz dengan midterm..
Fuhh fenatt..

Okey lah,
untuk entry kali ini,
cik Dil nak share pasal VINTAGE..
vintage tu ape eh??
kalau cik Dil terangkan kat sini,
mmg pnjg bjela entry cik Dil..
Macam ni laa,..
korang google je laa vintage tu ape ehh..
*malas tol cik Dil nii..

Tutorial ari ini adalah
Vintage | How to Create Sunburnt Effect

Macam biasa,
tutorial in English.


BEFORE
http://maggieholmes.typepad.com


AFTER




Mar 6, 2011

Spring Fest UTeM tak best?

Salam to all readers..

semalam cik Dil pergi spring fest kat utem..
Spring fest tak best??
Mau nya tak best..
Dush..dushh..siape tu yang cakap tak best..
Best giler..

Parking lot penuh..
kitorang pun jenuh nak cari tmpat park..
ramai giler kot..
Meriah tahap ghaban..
Masuk je dewan..
Fuhhh full..
kitorang dapat seat paling mahal
kat belakang..hoho

memang full dengan manusia..
oh ye, kalau tak silap,
ade 5 universiti awam n swasta yang join.
memang meriah la gua cakap..

Teater pun best..
*tapi kekadang, subtitle xkuar..stress..
Prop kat stage tersangatlah superb..
Terbaik laa..


*cah, muka kite dah sama bulat dah cah..jum jog

*with tanglung

*before masuk dewan..

*with kipas besar

*muka tahan nafas..hahaha

*mane lagi bulat?tanglung ke, muka cik Dil??hehehe

nota kaki:
-