Nov 22, 2013

Ciplak vs Copycat




*sebelah kiri, my own design. yang sebelah kanan tu hasil ciplak.



Salam to all readers,

One day, ada terima whatsapp someone ni.. Dia buat bisnes hp casing. Katanya, dia rasa BERSALAH sebab guna my design without the permissions untuk bisnes dia.


So, I said, "  its ok. I halalkan. But make sure, lepas ni, tak buat lagi. Kalau you betul-betul berminat dengan design I, you boleh beli readymade. I boleh kasi harga borong. "


Then, dia cakap, dia berminat. Dia nak beli dalam 6 design. 


I pun kasi dia katalog readymade. " you boleh pilih mana-mana design yang u berkenan kat sini."


Dia balas, " Ini je? Lagi?" 


Oh ni jer ada dalam katalog. Yang lain tak sempat nak compile lagi.


Nanti dah compile, bagi I tengok ya.

Ok sure.


Tupp tup, dek kerana sibuk dengan kursus laa, my freelance job lagi, so dil terlupa nak compile design-design lain.


Nak dijadikan cerita, my bff doodlers tag dil dekat group kitorang. Dia upload gambar yang kat atas tu, tanya, orang tu beli ke design-design ni? 


Rupa-rupanya orang yang katanya bersalah sebab guna my design tanpa permission tu, and nak beli design tu, give my catalog to other designer. And thanks to that designer, kerana dengan penuh etikanya, pergi trace my designs buat macam dia punya.


Dil pun, whatsapp si customer tu. Surprisingly, dia bagitau, mana ada sama dia punya design dengan dil punya design. Seriously?? Are you kidding me?? Agak-agakla wei.


So sekarang ni, dalam usaha untuk dapatkan pemilikan hak cipta. Alahai, kena study pasal undang-undang pula. Tak apa, kakak kita lawyer. Boleh bagi tunjuk ajar.


Leceh tapi, sekurangnya lepas ni, dah tak tertindas lagi. Boleh terus refer dengan undang-undang terus.

Sesiapa yang nak tahu lebih lanjut pasal hakcipta, boleh refer sini. 



"Don’t worry about people stealing your work design.
Worry about the day they stop."



39 comments:

  1. Dah memang tu doodle Dil..Taknak mengaku pula
    Haiissshh ini dah menindas sesama designer ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kak..nak wat acane..tu yang berusaha blaja pasal hakcipta ni.
      so lps ni, if ada lagi yang ciplak, dah tau cara ikut undang-undang..

      Delete
    2. Dil, akak nak mintak link org yg run bisnes tu boleh tak? Nak tengok.

      Delete
  2. rasa mcm penah jumpa je casing tu :o

    ReplyDelete
    Replies
    1. akk ade je link si owner yg run business using my design..

      Delete
  3. Biadapnye org tu kan, ko bagi die those design tu online ke or jumpa face to face.. sabojelah

    Jom Terjah : Bunuh Filem Melayu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku bg catalog softcopy.. setiap design mmg ada watermark aku..
      ni dia trace balik design tu..

      Delete
  4. paling benci bab mengaku design sendiri kan..lainlah kalau bagi credit or comission kan..ish ish..tak baik amek hasil kerja org lain mengaku hasil kerja sendiri..pasni dil reg copyright je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni tgh otw nak buat.. benda law ni, leceh jugak..tapi untuk safety, kenala buat jugak..so lps ni, kalau orang ciplak, dah boleh terus refer law.

      Delete
  5. takpe2x..tabahlah biasalh bende camni..,nnt share ea mcm ne nk paternkn ^^

    ReplyDelete
  6. they can steal your designs, but not your skill & creativity. sabar jela wey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. curi, ciplak and then use it,for your business.
      agak kejam.hehe

      Delete
  7. Omg ada jgk org mcam tu. so lepas ni cepat-cepat pattern kan u Nye design.

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. yg nak senang, nak kaya cepat..
      so, cetak rompak,ciplak keje orang..

      Delete
  9. sebijik kot..org semua kenal itu doodle awak..mana mahu x kenal..senang je org nk kata design dear..lain kali jgn bg ready made..batter lagi design tu di design blk..haishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dil kasi tgk catalog..x sangka pulak, dia boleh bawak katalog tu, dkt designer lain..
      trace balik design dil..yang designer tu pun terbaekk.. xlayak dipanggil designer..

      Delete
  10. I refer to scumbag who stole your artwork : lack of originality , disrespectful, x creative langsung and take for granted .. argh.. geram plak aku dgn kes mcm ni.

    maaf aku terlebih aggressive. tapi designer mcm tu harus dihapuskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau la boleh tau, siapa designer tu

      Delete
  11. Geramnya bila baca entry ni..dia boleh kata tu bukan cik dil punya doodle..nnti kalau kena dkt batang hidung sndri..baru dia tahu..

    ReplyDelete
  12. sabar jelaa ye.. smpai hati buat mcm tu.. mmg tak lama laa..

    ReplyDelete
  13. huhu sabor je..sy pon ada beberapa orang tanya nak beli design sy..siap cakap, ' don't worry, rezeki masing2'..amboi, sedap je cakap..kita penat lelah buat senang2 je nak beli design pastu nak pasarkan..memang sakit hati..

    moga dapat balasan yang sepatutnya

    ReplyDelete
  14. Ohoi~
    quote terakhir itu sangat praktikal.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe, benda belajar..harus dipraktiskan..

      Delete
  15. Replies
    1. pastu cakap, mana ada sama..tu yg rasa panas sikit

      Delete
  16. geramnya bila baca. sabar ya cik dil. nak kaut keuntungan ni macam2 org akan buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..rezeki Allah dah tetapkan utk semua..

      Delete