Jan 26, 2011

[Tutorial Photoshop] How to Create Retro Comic Book Effect

Salam to all readers..

Akhirnya cik Dil mengupload tutorial cik Dil yang ke berapa ntah..hehe
Dah lama sangat kan cik Dil tak share pasal photoshop kan..
cik Dil sibuk sangat-sangat sejak masuk sem 3 ni..

So tetiba tadi masa on day way balik dari Koku, dapat ilham nak ajar korang pasal
"How to Create Retro Comic Book Effect "

Apa kejadah pulak tu??
err camne ye nak cakap??
Alaa, korang tengok jelaa tutorial yang cik Dil dah siapkan ni..
Senang sikit korang nak fahm..hehe

So, selamat mencuba..
Macam biasa, tutorial yang cik Dil siapkan ni,
in English (sebab susah nak Malay kan term-term yang dalam dalam photoshop)



BEFORE
Credit to Mr Google for this picture


AFTER



STEP 1

Open the picture in Adobe Photoshop.



STEP 2

Go to IMAGE > ADJUSTMENTS > LEVELS
Set the INPUT LEVELS to 60 / 1.00 / 220


You will get the result as shown in the screenshot below



STEP 3

After that, go to FILTERS > ARTISTIC > FILM GRAIN
Set
GRAIN: 4
HIGHLIGHT AREA: 0
INTENSITY: 10


You will get the result as shown in the screenshot below



STEP 4

Duplicate the background layer (Ctrl+J)
Go to FILTER > PIXELATE > COLOR HALFTONE
Set MAX RADIUS: 4 and leave the rest with the default values


You will get the result as shown in the screenshot below



STEP 5

Change the Blending Mode to DARKEN and OPACITY to 50%


Done..


Nota kaki:

Okay, dah siap..
Macam mana, okay tak effect ni??
Eh korang, maaf lah, English cik Dil tak bagus sangat..
Maklumlah, cik Dil dah 21 tahun hidup kat Malaysia ni..hehehhe
Selamat mencuba ye..

SEBARANG KOMEN DAN KRITIAN AMATLAH DIHARGAI






5 comments:

  1. erk..tul ke anak tu...apsal putih semacam jek...hehe

    ReplyDelete
  2. @ o'gosh: biasa laa..bapaknyaa matsalleh..hahaha..2 anak putihh..huuuu

    ReplyDelete
  3. salam cik dil..nad guna tutorial ini dan nad copy letak kat blog nad..:)

    nad akan delete tau kalau cik dil kata delete..:)

    new entry :: How to Create Retro Comic Book Effect ツ

    ReplyDelete