Jan 31, 2011

[Tutorial Photoshop] Photo Retouch Adding Lip gloss

Salam to all readers..

Hari ini cik Dil nak ajar korang
1 lagi effect menggunakan Photoshop..
iaitu

"Photo Retouch Adding Lip gloss"

Effect ni simple je,
Tapi hasilnya tetap cool..hehe
korang boleh touch up bibir korang dengan mengunakan bermacam-macam colour..
Okey, kat bawah ni, adalah hasil bibir yang cik Dil dah touch up kan..

Korang boleh tengok and try..
macam biasa tutorial yang cik Dil sediakan ni in English
*korang abaikan grammar cik Dil yang lintang pukang tu k..hahaa

Bukan apa,
susah la nak convert kan term-term yang ada dalam photoshop to BM..
nanti silap-silap korang tak faham..hehe..

Okey, selamat mencuba..

BEFORE


AFTER



STEP 1

Open your picture in Adobe Photoshop.
Duplicate background layer (Ctrl+J)



STEP 2

Select Magnetic Lasso tool
click around the lips on the outer edges as shown in the image below



STEP 3

Then hold Atl and click the inner side of the lips as shown below

You should got the result as shown below



STEP 4

Click on the gradient tool
choose Spectrum


Your setting be like this



STEP 5

Dragging out a radial colour gradient from left to right in the image


You should got the result as shown below



STEP 6

Change the blending mode to Hue


Done


nota kaki:

best kan dapat touch up bibir dengan pelbagai warna..
so lepas ni, tak payah la nak beli lipstik lagi..hohoo..

SEBARANG KOMEN DAN KRITIKAN AMATLAH DIHARGAI



30 comments:

  1. salam..kamu taw x cne nak wat kotak comey2 untuk sidebar?:)

    ReplyDelete
  2. still blurr gune Adope5..aiyoyo..
    xcelik it btoi~hehe

    ReplyDelete
  3. @ cahaya : kotak2 camne 2??kalau cik Dil tauu, cik Dil kan tlg..hehehe

    ain: adobe 5??wahhh makin best.cik Dil gune adobe 4 je..lum smpat nk upgrade lg..hehehe

    ReplyDelete
  4. cerita sedih,,is still xleh nk instal adobe,,huhu

    ReplyDelete
  5. oooo..photoshop pnyer efect jerkerr..tgk iklan lipstik ingtkan betol la lipstik effect..hahaha..

    ReplyDelete
  6. @juli: ahaa..pakai photoshop pon boley..so, xpyh pelik laa kalauu tgk iklan lipstik yg pelik2 2..hehehe

    ReplyDelete
  7. nok wat lagu mano? ergh buat-buat paham sudah laaa

    ReplyDelete
  8. wahhh bibir pelangi...

    Jom baca dan komen post terbaru Blur Fakta Menarik Part 3

    ReplyDelete
  9. @imram nyambek :sukaa nama pena awk..hahaha..

    @cemomoi:laa, kan dah list kan step2 die 2..follow je..

    ReplyDelete
  10. wow..pelangi pun ada bibir..chumel...bolehj try jugak ni.hehe

    ReplyDelete
  11. @sipara-para: slmt mcuba ye..huhuu

    ReplyDelete
  12. wah..bibir nampak menyerlah...cntik la kamu buat..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. @lolaa : hehe..tq2..

    @anne : yeke..nak tgk...hehhe

    ReplyDelete
  15. wah..bestnyaaa...leh main make-up2 la nnt kat photoshop...wink2~ -[test ur brain]-

    ReplyDelete
  16. @nizam uishh en nizam..bukan laa..tu model cik dila je..hahaha

    ReplyDelete
  17. dats gud tutorial for those still amatur....

    ReplyDelete
  18. hohoh thx... nice share.. 6ti nk bt kat bbir kte.. hehehe

    ReplyDelete
  19. haa tua dah caman orang buat katalog lipstic tu..hohohooho.

    ReplyDelete
  20. waaa..tomey le awk ni. tite nak follow tp tbe2 tite takot plak nengok nomot geng2 awk tu. hee bdw, nice tutotial! and and and..err tite follow lah ye!! hehehe =)

    ReplyDelete
  21. da try. lawa gilaa ^^, but, ta bole save. haihh. knpe eah ? photoshop i ta bole save ?

    ReplyDelete
  22. cik dil, mcm mana nak tambah corak kita sendiri dekat gradient tu?

    ReplyDelete