Mar 31, 2011

Say no to April Fools


Salam to all readers

Esok 1 April..
1 April = April Fools
Mesti dalam otak korang
tengah fikir idea-idea jahat nak kenakan kawan-kawan korang kan??
Uishh tak elok tauu..
Lagipun April Fools tak elok la untuk disambut!!
Tak caya dengan Dil??
meh Dil nak cite..
cecitee..cecitee..hehe

SEJARAH APRIL FOOLS

Perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan
sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak
berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya
runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam
rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian
bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan
orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar
keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan
mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan.
Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu
penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang
dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan
harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan
menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah
dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.
Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh
kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah
yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol
tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini
turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya
merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka
sendiri. MasyaAllah


Nota kaki:

Eh esok hari jadi dia laa..
Awak, selamat hari jadi tau..
Dah dekat setahun lebih kan kita tak contact..
Moga awak happy sokmo dengan dia..
awak, nak cakap satu benda kat awak..

*
*

*single is better..



6 comments:

  1. mcx's..gedix..;p..single is better kunun..ha3..

    ReplyDelete
  2. 0pss lupo..ara yer

    ReplyDelete
  3. la,,,ade sejarah upeny april fool ni,,ngee,,

    psst psst : single is better,,tapi sampai bila nk single :(

    ReplyDelete
  4. sokong kamu....say no for april fool.....

    single is better..tp kalo single xdew la nak gaduh ary2...xyok..hehehe..just joke

    ReplyDelete
  5. aku sambut 1 aprill.bukan april fool ye,tapi birthday si dia.

    ReplyDelete