May 22, 2011

Tutorial Blog | Cara nak buat border melengkung untuk sidebar

Salam to all readers

Sebelum ni dil pernah tunjuk cara nak buat border untuk sidebar kan..
Untuk kali ini, dil kan tunjuk cara nak buat border melengkung pula..
Macam ni..

*
*
Simple jer nak buat..
Jum tengok tutorial yang dil buat untuk korang..
Kalau ada problem, jangan malu, jangan segan,
tanya dil jer ok..^^




Step 1

DASHBOARD>DESIGN>EDIT HTML>tick kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES

Step 2

Tekan Ctrl+F dan cari code dibawah
.sidebar .widget{

Step 3

Copy dan paste kan code dibawah dan masukkan selepas code .sidebar .widget{


-moz-border-radius: 10px;
-webkit-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
border:4px solid #D41A1F; 

Kalau korang tak jumpa code .sidebar .widget{
korang copy code yang kat bawah ni 
dan letak kan di 

DASHBOARD > DESIGN>TEMPLATE DESIGNER >ADVANCED> ADD CSS 
.sidebar .widget{
-moz-border-radius:10px;
-webkit-border-radius:10px;
border-radius:10px;
border:4px solid #D41A1F;
margin:0 -5px 1.5em -5px;
padding:0px 7px 10px 7px}

*kalau korang nak tukar warna border tu,
korang boleh pilih warna dekat SINI..


nota kaki:

Senang jer kan..
Selamat mencantikkan blog..^^

23 comments:

  1. mmg power lah ko nie....tq for the tutorial

    ReplyDelete
  2. hmmm xjd apa pun....sob sob sob...yg .sidebar .widget{ tu xdk....so ai guna yg ADD CSS tu....tp xjd apa pun...sob sob sob

    ReplyDelete
  3. same la. try yg css tak jadik. sobs

    ReplyDelete
  4. tak jadik jugak lah kalau letak dekat css :(

    ReplyDelete
  5. btol yg add css x m'jadik umm..

    ReplyDelete
  6. Akak code (.sidebar .widget{) nie saya x dapat cari...

    ReplyDelete
  7. akak , cane na wat , saye buat ta jadi .. hehe

    ReplyDelete
  8. kalau dah guna add css, kod dia hilang eh? cmne nak delete balik kod tu?

    ReplyDelete
  9. jadilah saya buat...
    thru css tuh sng...

    follow u..
    jom ke blog makneng

    ReplyDelete
  10. akak..thnx..dah menjadik.btw visit my blog :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. thanks...=) kena belajar banyak lagi nie......

    ReplyDelete