May 16, 2011

Tutorial Blog | Cara nak buat tulisan 3D untuk header blog

Salam to all readers

Untuk entry kali ini,
dil akan ajar
cara nak buat tulisan 3D untuk header blog

Contohnya macam ni




Sebelum ni, dil ada suruh korang download Xara kan..
Dengan menggunakan software Xara ni,
korang boleh create tulisan 3D mengikut kreativiti korang sendiri..

Dil dah sediakan tutorial yang simple giler untuk korang follow..
Cuba kat bawah nii..



Ini adalah interface xara..
dil ada buat penerangan sikit-sikit tentang fungsi-fungsi yang ada.



Kat stage ni,
korang boleh lah taip perkataan yang korang nak..
Contohnya kat bawah ni dil taip Epal.



Selepas tu,
korang boleh la tukarkan jenis tulisan, warna dan macam-macam lagi
menggunakan fungsi-fungsi yang dil tujukkan kat atas tadi..


Selepas dah edit,
korang bolehlah save tulisan tadi mengikut format JPEG..
Format JPEG memudahkan kita untuk edit tulisan tadi menggunakan photoshop pulak..
File > Export > JPEG



Okay la, sekarang korang dah dapat menghasilkan tulisan 3D..
Simple jer kan..
untuk entry akan datang, dil akan ajar korang
cara-cara nak edit tulisan ni
menggunakan photoshop pula..


nota kaki:
Ada tips tak, nak hilangkan selsema?
Selsema dil makin teruklaa T_T
sampai abg kedai makan tegur
"eh jangan la nanges.."
dil jawab.." bukan nanges la, selsema ni.."
Parahh nii.. =.="

25 comments:

  1. as salam..hehe jumpa lagi kita noo~
    pasal cerpen pendek kerana manisnya epal~

    ai yvonne =p

    oh! tutorial..teringat kenangan masa mula2 layan photoshop. huru haru. ekeke~

    selesema, amik benda2 sejuk, sapukan kat pipi dekat area tepi hidung. atau hisap gula2 hack2 atau gula2 yang 'beraingin'

    =)

    ReplyDelete
  2. tuto yang menarik dan mudah dipahami

    ReplyDelete
  3. kalau guna software lain boleh x? aha, anak murid yg nakal ni..

    Selamat hari guru ye.. utk awak jugak sb dah ajar ni, kira guru la. =)

    pasal selesema tu, gigit bwg putih. jap je dah sembuh. cubalah =)

    ReplyDelete
  4. Waalaikumusalam...

    Slmt pagi Cik Dil..
    Tulisan 3D kat atas sekali tu ada nama EB so klu x komen x blh la mksdnya.. Rasa mcm terpanggil...

    Actly EB penat sngt²..
    2 hari shooting non-stop.. Penat..
    Lepas tu yg sedihnya EB da x putih da.. EB sunburn teruk.. Hitam da.. Mesti mama EB marah ni.. EB kena putih seblum balik Sabah ni..

    Mmm tutorial yg menarik!!
    Like always best!! Keep it up my dear..

    Pasal selsema tu, EB lau selsema kn eb suka minum sup panas² dan pedas.. hahaha tu cara eb la.. sebb banyak sngt ingus.. lepas tu bila da cair rajin²la buang.. hehehehe tu cara eb la.. EB jarang mkn mkn ubat ni.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. wah..maceh tutorial..nak cuba la..hehe

    ReplyDelete
  6. ... :heheh..smlm, dil tidor, dil ltak tisu basah kat muka..bile bgn pg, tahan sikit slsma tuu..^^

    ReplyDelete
  7. ejoy: bgus la kalau faha..hehhe^^

    ReplyDelete
  8. sha: eee geget kang..pakai xara nihh..hehehe..grang x cekgu??heheh..

    ReplyDelete
  9. EB: alamak..baru dil perasan..hehehe..yeke??sian eb..tu laa..laen kali pakai sunblock..okeyy..^^

    ReplyDelete
  10. tq dil..nice tuto...keep it up
    ^_^

    ReplyDelete
  11. Khumaera Ismail aka Habibi Hamid: heheh..tq akak meera yg comel..^^

    ReplyDelete
  12. Gee; sama2..nnti cuba tauu..dil nak tengok..hehe

    ReplyDelete
  13. hehe..dil..kalu download mmg trial version ke?? =(

    ReplyDelete
  14. Eb dah pakai sunblock da.. Tp bila bpeluh sunblock tu pn dah luntur.. Da xda sunblock lg da.. tu yg hitam tu.. huhuuhuh sedih...

    ReplyDelete
  15. salam.. mcm mana nk dpatkan software Xara tu??

    ReplyDelete
  16. blog awk comey larr... bole tak junjuk cara nak buat animasi yg bergerak2 tu?

    ReplyDelete
  17. link download mn...blh bg x kt ibu ummi..:)

    ReplyDelete
  18. Cantiknya tulisan berbentuk 3D ni...teringin nak buat untuk diletakkan di header blog..

    ReplyDelete