Apr 22, 2011

10 tips simple lagi effektif menambah bilangan follower

Salam to all readers..

Ada orang tanya macam mana nak menambahkan bilangan follower
dengan cara yang paling simple tapi effective??

Actually follower Dil seciput jer..
Macam tak sesuai jer nak bagi tips..
Dil capai 1000 follower dalam 4 bulan..
Dil start blogging bulan 12 tahun 2010..
*sangat lambat kan..maklumlah blog tak glamour

Okay la
berdasarkan pemerhatian Dil,
cara yang paling simple dan effective adalah.

1- Buat contest 
*lagi bagus kalau hadiahnya pun gempak-gempak..
confirm dalam sebulan korang boleh capai 1000 follower..

2- Blogwalking
*Rajinkan jari anda untuk ziarah blog orang laen..
Tinggalkan jejak paling kurang pun dekat shoutbox..
Tapi lagi bagus kalau komen kat entry..
Dil memang bersemangat nak jejak orang yang tinggalkan komen dekat entry..^^

3- Join goup
*contohnya korang boleh join group dekat Fb
Sahabat Blogger, GengBlogger, KakiBlogger,Port blogger etc
kat situ korang boleh berkenalan dengan blogger-blogger yang otai lagi famous amos
disamping dapat ping entry korang kat situ..

4- Join segmen/GA
*Ini pun adalah cara yang simple untuk mendapatkan follower..

5- Bermulut manis
*Ini adalah satu trick untuk tarik orang untuk follow anda..
Contohnya:
Comel la blog awak..saya follow okey..
Header awak, gempak..
Awak comel/hadsome laa..
Entry awak best..Nak singgah selalu la kat blog awak..

6- Hindari ayat You Follow I Follow
*Sebab bagi Dil agak memaksa di situ..
tak ada keikhlasan..
Nak follow pun macam haram..
Contohnya:
Saya dah follow..nanti follow saya balik.
Awak, follow saya.
Awak follow saya, baru saya follow awak..
Tolong follow saya..

7-Entry yang berinfo
*contohnya korang buat entry pasal
tutorial ke, pasal fakta ke, benda-benda pelik ke..
Tu lagi menarik minat orang untuk follow blog korang
berbanding korang asyik story pasal bf/gf korang

8-Berkenalan dengan blogger otai / famous amos
*Secara tak langsung,
korang dapat tempias dorang..
Untung tu..

9- Tepek gambar korang yang cun lagi hansome besar-besar
*Maklumlah fitrah manusia..
Suka melihat keindahan ciptaaanNya..

10- Kurangkan letak gambar pasal Bf/Gf
*Bukan apa, kalau status single,
orang lagi berminat nak follow korang..
sambil menyelam sambil minum air..^^


nota kaki:

mode: study week..
ZZzzzz

143 comments:

  1. tips yang bagus :) boleh guna ni . haha

    btw , 1000 dalam masa 4 bulan , memberangsangkan :)

    ReplyDelete
  2. @Pycah Abd Rahim: xde la mmbrangsangkan sgt pun..sbb byk tips yg dil bg tu, dil sndiri tak buat..heheh

    ReplyDelete
  3. haha i like ur tips. ni bukan bodek ye..ini serius. =]

    ReplyDelete
  4. gud2 hehehehe akan cuba dipraktikkan....

    ehhhh awk nie cumel la...header awk gempak giler....nice entry....
    ~practice make prefct~
    hehehe V(,")

    ReplyDelete
  5. @ noorae: hohohh..ye x nii??hihii

    ReplyDelete
  6. @ nur intan hazirah: hohoo..gud job..
    ehhhh awk nie cumel la...header awk gempak giler....nice entry....
    napok benor nipunya..*kidding

    ReplyDelete
  7. @ nur intan hazirah: hohoo..gud job..
    ehhhh awk nie cumel la...header awk gempak giler....nice entry....
    napok benor nipunya..*kidding

    ReplyDelete
  8. @SuhaimiKassim@teruna9752: oh sama-sama

    ReplyDelete
  9. akhir sekali!!agree 100%...


    p/s : bukan ak...org laen...ak wakilkan jek...hahha


    recent post :http://azuharahimi.blogspot.com/2011/04/went-i-remember-back.html

    ReplyDelete
  10. ye. xcaye sudah. nak ngadu kat abg muscle ijau i..uhuk =P

    ReplyDelete
  11. cik dil, ce bagi satu link group blogger nie ~~'
    nak join gak satu.......lau ade banyak pun xpe :D hehehhee

    ReplyDelete
  12. ya btul tu cik epal...sy stuju..

    "wah hnsemnye blog awk" - ayat tu blh dipakai x?


    hehehe..peace!!~

    ReplyDelete
  13. @ mOhd Hafiz: ape yg hebat??hanya nak share je tuu..^^

    ReplyDelete
  14. btw mmg setuju sgt pasal Statement nie.. yg num 5 tu setuju sgt2 sbb ramai yg visit Blog farid akan cakap camtu :) btw, kalau nak cantikkan Comment nie, jom usha blog farid ^_^

    Farid Casablancas Blogspot

    ReplyDelete
  15. @ noorae: *degn mimik muka takut..okey awak, sy caye..huu

    ReplyDelete
  16. @zeeck: aku share kt fb jer laa..okey

    ReplyDelete
  17. wahh..dalam masa 4 bulan da seramai tu?terer2..

    huhu.. =)

    ReplyDelete
  18. sy akn berusaha mgelak tip yg ke 6 tu

    6- Hindari ayat You Follow I Follow
    *Sebab bagi Dil agak memaksa di situ..
    tak ada keikhlasan..
    Nak follow pun macam haram..
    Contohnya:
    Saya dah follow..nanti follow saya balik.
    Awak, follow saya.
    Awak follow saya, baru saya follow awak..
    Tolong follow saya..


    dasyat2...ehee V(^,^)V

    ReplyDelete
  19. @ Nur Afirah Ibrahim: xde la terer pun..sikit je tu

    ReplyDelete
  20. @kyoshi_sousuke: gud..dil paling x suke ayat tuu..^^

    ReplyDelete
  21. wah !! bagusnya tips ni semua..no wonder follower awak dah beribu raban..hehehehe..

    ReplyDelete
  22. cik dil, 4 bulan dapat 1000 tu hebat la,,

    ReplyDelete
  23. haa
    nak tnya cmna nak wat header yang comel2 tu ?
    bg tutorial skit !
    trimas ! :)

    ReplyDelete
  24. Yg bab puji memuji hensem/comel/cantik tu best :D

    ReplyDelete
  25. tips yg sangat berguna tuk saya...mklumla saya ne ada je blog tp blog saya x best cm org ln... nice job fren...

    ReplyDelete
  26. No.10 - mmm..
    Lepas ni nak letak gmbr Cik Dil la.... Besau besau..

    ReplyDelete
  27. patutla x ramai follow akak...sebab x single rupanya...hehe

    ReplyDelete
  28. salam..cik Dil..thanks share tip tu..memang menarik..:-)..

    ReplyDelete
  29. salam..cik Dil..thanks share tip tu..memang menarik..:-)

    ReplyDelete
  30. @Azreen Zunairah: tips ni bdasarkan pmerhatian dil jerr..^^

    ReplyDelete
  31. @ Wafiy Suzly: x hbat pun..agak slow tu..cube awak buat contest gmpak2, kompim bleh dpt 1000 dlm mase sebulan..

    ReplyDelete
  32. @ Rina Syazwani Zulkafli: alaa, dil paling x reti pasal design ni..header dil biasa sgt tuu..

    ReplyDelete
  33. @ Rina Syazwani Zulkafli: alaa, dil paling x reti pasal design ni..header dil biasa sgt tuu..

    ReplyDelete
  34. @NanaKhairi: kan2...heheh..nnti cube laa..huu

    ReplyDelete
  35. @ yana: alaa, dil pun baru jgk..^^
    nanti dil pergi blog awak ok..

    ReplyDelete
  36. @ EB: lorr asal nk ltak gmbar dil lak..hehe

    ReplyDelete
  37. @ O'gosh:xde laa..bkn sbb tu jgk..2 antara salah satu tips jer..hehe

    ReplyDelete
  38. nice tip dear!!~~
    like it...
    to rrr..
    jangan selalu bercerita bab2 cinta leleh2 bagai...
    thumbs up to u dah melebey 1000 followers..!!

    salam singgah dari mummy weiyda!♥
    keep it up blogging ya dear!♥

    hi fwenz!! keep it up blogging ya!! Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

    ReplyDelete
  39. hahahaha nice tips! tengkiu dil :)

    ReplyDelete
  40. Thanks for the tips.
    its so useful for the beginner like me.
    Semoga success selalu ya. :)

    ReplyDelete
  41. good tips! nk try buat contest dri dulu lgi but still xde idea. hahha!

    ReplyDelete
  42. hehehe nak kome gak la..kot2 cik dil g lawat belog cik suha pastu terus jek belog cik suha glemer gak lalala tapi takde pape yg menarik pon kat belog cik suha..neway nice entry =)

    ReplyDelete
  43. pandai la cik epal ni.. kehkehkeh

    ReplyDelete
  44. wah dlm masa 4 bulan 1k follower ?
    hebat !
    semua blogger sekarang hebat2. Heee
    i dah 3 yrs plus berblogging masih jauh nak ke 1k.

    good tips !

    ReplyDelete
  45. Wah...bagusnye tips ni...
    saya suka bab tutorial photoshop...saya cuma tau amik gambar n edit skit2 je bagi lawa...hehe...yg lain xtau...thanks for the info...n_n

    ReplyDelete
  46. Tips yg bagus...akan mencubanya...thx yup :)

    ReplyDelete
  47. memang simplle and simplest sungguh tips anda,hehe.
    XD

    ReplyDelete
  48. tips pasal kurangkan story dan gambar bf/gf tu saye sokong 100%!! hehe

    ReplyDelete
  49. hai DIL , tengss for information :)

    ReplyDelete
  50. tips bagus....insyAllah akan cuba....terima kasih ya... masih ada lagi saya perlu byk ni...

    ReplyDelete
  51. Suka tips ni. Nampak simple, tapi make sense. Thumbs up!

    ReplyDelete
  52. thanks for the tips..
    its very useful to me,,
    congrats bub da melebihi 1000 followers..
    lao rjen singgah cni keyh,,
    http://emoholicdramaqueen.blogspot.com

    ReplyDelete
  53. info yg berguna.....sy baru nk menapak ni..he3

    ReplyDelete
  54. Tq atas informasi tu..bru merangkak katekan..

    ReplyDelete
  55. yehh!!tips2 yg baguih bah..tqvm 4 ur tips n toturial...nice...

    ReplyDelete
  56. yup2..i will follow ur tips! tocey2..:P

    ReplyDelete
  57. huhu. tips yg berguna utk menaikkan follower! saya pasti akan follow tips2 n ie. thanx for the tips

    ReplyDelete
  58. Tips yang sangat bagus! Cuma saya kurang faham apa itu segmen/GA. Yang lain-lain semua pernah dengar kecuali yang segmen/GA...

    ReplyDelete
  59. wah..tip bagus nie..bleh ikut..
    sy bru jer berblog...hehehe
    thanks 4 da tips...

    ReplyDelete
  60. wow!!!info yg sgt2 brguna lg2 mcm blogger baru mcm sy...bg tnjuk ajar ye... suke sgt tgk entry n suasana yg cntik blog ni.. nk gak blog cmni.. jenguk2 blog sy n bg komen pe yg kurang or xde k...tq. http://payungsuteraroom.blogspot.com

    ReplyDelete
  61. Luvly blog. Rina akan selalu mai ni.. :D

    ReplyDelete
  62. haha , i like this all tips .
    hey guys .
    visit my blog http://themijots.blogspot.com/
    LOVE YOU :)

    ReplyDelete
  63. smart yg tersangat sgt la blog awak~

    ReplyDelete
  64. wah..tip n info yg ngetop..tengs..XD

    ReplyDelete
  65. sgt LIKE la dear.. <3 tips ni

    ReplyDelete
  66. good tip . like2

    ReplyDelete
  67. Salam, saya copy banner awak yer...canteek....jom exchange

    ReplyDelete
  68. sy buat bookmark awk punya post ni =)
    nak try jugak..gud2

    ReplyDelete
  69. setuju dan sangat membantu..:D

    ReplyDelete
  70. walaweyh ~ 4bulan dah 1k follower ~

    terBAIK la cik dil ~ <3

    #tips pun bagus jugaa ~ (^^)

    ReplyDelete
  71. hiw hiw . nice one.
    4 bulan jea dah seribu .
    kita ni setahun lebih baru 14 -.-'
    hikhik :)

    ReplyDelete
  72. Thanks Cik Dil for the info. Follower kita ciput je. Tsk

    ReplyDelete
  73. akk taw x?follower sy ad 3 org jer...
    So,dgn tips ni mesti follower sy bertambah..ye x?hee..akk comel..akk ni pandai lukes doodle..kiuuutttt
    sesngt!!betol..x bohong!

    ReplyDelete
  74. idea yang best...thx cik dil kerana berkongsi....tertarik menarik.sungguh =]

    ReplyDelete
  75. ahah..sangat setuju, jangan buat i follow u..u memang kena confirm follow me..alahaiiii..... pd i biar org follow kita sebab dia minat and suka dengan cara penyampaian kita and entri kita!!TQ....

    ReplyDelete
  76. hm , idea yang bagus tuu . haha :D
    * terasa nak makan apple hijau *

    ReplyDelete
  77. Wow mmg boleh ek 1k dalam masa 4 month bestnye.. =D

    ReplyDelete
  78. tips yang simple.. tqvm...
    dan rupenye cam tu je... ^__^

    ReplyDelete
  79. tips yang simple.. tqvm...
    dan rupenye cam tu je... ^__^

    ReplyDelete
  80. , wahhh ! tips yang menarikk .lepas neyy ble laa CN ekowd cara CIK DIL . :)

    ReplyDelete
  81. wahhh..best nyer.. lam 4 bln tuh..hehehe

    ReplyDelete
  82. TQ Cik Dill sudi kongsi tips! ;p

    ReplyDelete
  83. thanks sbb bg tips yang dah lame sy cari..emm blog sya sunyi sepi je...thanks again~

    ReplyDelete
  84. Waa..bagus la budok kelate ni..meme xkedekut ilmu langsung..hehe..but thanks k for the best tips..

    ReplyDelete
  85. Terima kasih atas tips yg diberikan..kunjungi blog saya untuk mengetahui tentang dunia kecantikan & service kecantikan terima kasih

    ReplyDelete
  86. huhu..thx kak dil utk tips ni..sesuai utk blogger bwu cam sy..

    ReplyDelete
  87. berguna jugak tips nie..
    thankz yea Cik Dil

    ReplyDelete
  88. Thanks share tips ni. Nak try.. Hope pasni dapat follower yg bertimbun ^^

    ReplyDelete
  89. tips yg sngt menarik.. hehe. ouh ye dil, alin nk tnye, klw kt blog alin kn, tak kua la comment box bwh entry mcm yg dil punye ni.. dh try mcm2 tutor dh, tetap tak boleh jgk.. mntk tlg tnjuk aja yea syg :)

    ReplyDelete
  90. Salam, saya Cahaya dari Sabah. Baru start wat blog 4 hari lepas hehee.. Blog untuk bisnes kecik2 je.. first google cara cane nk hias blog, trus dpt Cik Dil pnye info n tips.. Mmg berkesan.. Tp ish geram sbb blog Cik Dil commey sgt.. eeeee ^_^

    Jom kwn2 tlg support blog kite ye.. Terima kasih byk2.. Moga Allah merahmati segala budi baik anda semua. Assalamualaikum ♥

    ReplyDelete
  91. wahh, baguslah tips n!!!
    blog sy, 4bln blum tntu da org follower..hehe

    ReplyDelete
  92. sya suke!!
    sya suke!!
    nk try la tips niee..

    ReplyDelete
  93. blog awk suwet . sy sukee sgt .. tp blog sy tak cantik . buat msty tak jd ..

    ReplyDelete
  94. blog awk cntik . sy suke . knpe blog sy tak cantik .

    ReplyDelete
  95. dasyat nyer..4blan da dapat 1000 follower..haha:)

    ReplyDelete
  96. wahhh....bagus la akak punyer tips...sgt2 berguna.. :)

    ReplyDelete
  97. Assalam.... tumpang lalu....hikhik...
    waahhh...tips berguna utk blogger yg pasif cam sya nie. hehehe. Tanks for de tips!

    ReplyDelete
  98. thanks...memang berguna sangat....huhu...

    ReplyDelete
  99. tq , berguna , berguna , berguna . -,-

    ReplyDelete
  100. WArgh. . . 5 min nak sampai ke comment ni. . banyak nye orang comment akak XD. . . esaited ni hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hye dik..akk pon baru prasan..upanya dah beratus org komen..=)

      Delete
  101. Assalam cik dil dan blogger-blogger laen...:-) saye baru je buat blog...tips2 cik dil sangat membantu...,jemput-jemput follow blog saye ye...sahabat mu dari sarawak..

    ReplyDelete
  102. Salam cik dil :)
    Saya suka sangat tips ni.
    Sgt-sgt la membantu me as newbie.

    ReplyDelete
  103. as a hijau daun dlm dunia blog..
    tips ni sngt bguna.. Tnks Dil..
    Singgh slalu la kt blog awk..
    sudi singh d blog saya :D

    ReplyDelete
  104. woah! thanks sngt2 sbb info ni.. -_- pnat orng cri info2 cm ni... ada mmng ada tpi mwahah! kurng berkesan *krik krik krik...
    anyway suka blog akak ...good2 nk jdikn idola boleh?
    LOL!
    anyway THANKS..!!!haha!

    ReplyDelete
  105. Tips berguna..sgt2 membantu..tq dear..

    ReplyDelete
  106. tq dear..tips sgt2 membantu utk org baru mcm saya..

    ReplyDelete
  107. entry tips yang berguna untuk newbie macam saya! :)

    ReplyDelete
  108. nice tips :D harus ikut ni, hikhik. btw, 1K dalam masa 4bln? wow :O

    ReplyDelete
  109. Entry yang sangat berguna utk new blogger mcm DH......;-)
    ,jemput2 walk in blog DH ye, coz DH ade wat tip Cik Dil yg ke-4....
    http://diarihati04.blogspot.com

    ReplyDelete
  110. boleh guna info berguna ni , thanks for sharing .. sharing is caring right ?
    kalau free jemput lawat di blog saya http://hana-nuha.blogspot.com/

    ReplyDelete
  111. cik dil buat hari2 ke dalam masa 4 bln tu.. :) nice

    ReplyDelete
  112. Kire ok kut dpt follower byk dlm mase singkat. Bagus2. Saya pun masih baru dlm blogging dan menunggu follower y pertama. Huhu.

    ReplyDelete
  113. thnaks for the info sis...sudi2 la singgah blog http://madeendamy.blogspot.com/ yea..:)

    ReplyDelete
  114. hebat2... tq for info sis.. jika sudi singgah la di http://jomkurusbersama.blogspot.com/ utk dptkan tips camne nak kurus... chill ya..

    ReplyDelete
  115. oo macam tu ke, tapi follower bru jer 5 org, kite dah follow banyak, tp still jugak x follow blk,,huuhuu x ape laaa yang pntg happy

    ReplyDelete