Apr 19, 2011

Tutorial Blog | Cara nak "centre" kan header

Salam to all readers..

Tetiba kawan Dil suruh ajar,
macammana nak letak header betul-betul kat tengah..
Macam header Dil nii..
*
*


Actually senang jer nak buat..
Jum ushar tutorial yang Dil sediakan untuk korang..




Step 1:

pergi kat Dashboard > Design > Template Designer > Advance > Add CSS

Step 2:

Masukkan code ini

#header-inner img {margin: 0 auto !important;}
#header-inner {text-align:center !important;}


Step 3:

Tekan apply..
Ok da siap pun..tengok da ketengah kan header tu..


nota kaki:

Simple jer kan..
godek-godek kat coding sikit,
pastu dapat la..

Musim study week ni..
Tapi mood study tak datang-datang lagi nii.. -.-"


59 comments:

  1. Oo0o0o0o0 mcm tu ek..
    Thanks ye.. Eb x tau pn.. hahaha..

    ReplyDelete
  2. student FTMK mestylah power coding! :D

    ReplyDelete
  3. @Sonnet : xde maknenya power coding.. -.-"

    ReplyDelete
  4. saya mmg cari tutorial ni..byk dah saya cuba..termasuk yg ini pun tak boleh juga center header saya tu..mmg problem la template saya ni....

    ReplyDelete
  5. wah... terima kasih... sangat bangga dengan header ku yg berada drengah skunk

    ReplyDelete
  6. thnx..amat2 bguna utk newbie mcm sy....=)

    ReplyDelete
  7. mcm mana klau nak centre kan iklan nuff atau hb

    ReplyDelete
  8. hoho, thanks sebab buat tutor ni..^^

    ReplyDelete
  9. hi..nak tanye boleh x?
    mcmana nak buat header tu xde background putih?

    cuba msuk blog saya then tgk header ngan tab follower... yang background tu boleh jdkan transparent...?

    http://thesoundofmyjourney.blogspot.com

    terima kasih..:)

    ReplyDelete
  10. kalau nak rapatkan header pulak ??

    ReplyDelete
  11. nice!! berjaya! thanks cik epal :)

    ReplyDelete
  12. thanks cik dil,,mnjadi,,simple tutor

    ReplyDelete
  13. emm..xjdi pom..
    kuusyafiqah.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. simple tutor but nape saye buat tak bole ? nape tak jadi pongg ?

    ReplyDelete
  15. yeay2!!!!!da jd..sy guna tutorial lain tak blh..tutorial ni bru blh...sgt2 lah menjadi....hehehe
    thanks cik epal...

    ReplyDelete
  16. thanks ye...tutoria l yg mudah nk ikut...hihiihi...mekasih banyak2...;)

    ReplyDelete
  17. thanx 4 tuto ..
    i follow u now :)

    ReplyDelete
  18. yey...da jadik..trime kasih utk tuto ye...

    ReplyDelete
  19. askum xjdla plz ajr yg lebih senag

    ReplyDelete
  20. thanks..akhirnya berjaya jgk ^_^
    http://bethebrave.blogspot.com/
    kalau rajin singgah la

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah,jadi..thanks for this tuto...

    ReplyDelete
  22. tuto yang paling mudah dan ringkas, senang difahami. thanks ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haritu dah jadi tapi bila tukar header baru yg dapat free, dah tak menjadi centernya. dah berminggu dah.... huhu....

      Delete
  23. awak thnks, penat godek2 bayak kali xjd2,. akhirnyw jadi gak dye ketengahh.. :D TQ..

    ReplyDelete
  24. tak gak menjadi...huhuhu... dah 2 minggu google mcm2 tutor tengahkan center ni tapi tak menjadi lagi...

    ReplyDelete
  25. cik epal.... tq so much.. muaah2...dtg kt blog i.. jd dah header tu kt centre..hee

    ReplyDelete
  26. thank cik epal..dah google macam2 dah nak cari tutori ne..atlast jumpa n blh wat jgk..

    ReplyDelete
  27. Terima kasih. Tutorial yang ringkas.

    ReplyDelete
  28. Thanks for the tutorial.. kalau kt blog lain, kena edit html.. yg kt blog ni paling sng.. :)

    ReplyDelete
  29. Thanks for the tutorial. Cara ni paling sng drpd edit html :)

    ReplyDelete
  30. penat cri n dh try..
    seb bek jd..
    tq tuan rumah..
    jemput follow blog sye.. ;)

    ReplyDelete
  31. wow, cantiklaa blog awak. My blog baru jer edit. I need your opinion about my blog.

    ReplyDelete
  32. bestnya....menjadi la awk.....makseh byk2....

    ReplyDelete
  33. tak menjadi...blog saya degil ;(

    ReplyDelete