Apr 5, 2011

Tutorial | Background untuk Sidebar Title


Salam to all readers..

Tadi godek-godek blog,
tiba-tiba terasa nak tukar background
untuk tajuk sidebar..

Contohnya macam nii
*
*

Simple je..
Jum tengok tutorial yang Dil buat untuk korang..
Tutorial kali ini adalah dalam bahasa melayu..



Step 1:
Dashboard ---> Design ---> Edit HTML

Step 2:
Cari code h2 {
untuk memudahkan kerja pencarian,
tekan Ctrl+F

Step 3:
Copy code di bawah dan letakkan di bawah code h2 {

background:url(URL IMAGE);
border: 2px solid pink;
line-height: 28px;
-webkit-border-radius: 10px;
text-align: center;


*tukar URL IMAGE dengan mana-mana url gambar yang korang suka..
*adjust ketinggian yang korang nak kat line-height

contoh url image

https://lh3.googleusercontent.com/_LKzEIRPS1zg/TZr-nvv-N1I/AAAAAAAAByQ/_6Gk3EF3yMk/pooh-easter-pink-white.gif


https://lh5.googleusercontent.com/_LKzEIRPS1zg/TZr-9XW19zI/AAAAAAAAByU/dfjKmh0aBvk/s576/1131028133_pink.jpg

*korang boleh upload gambar kat picasa/photobucket
untuk mdapatkan url image


*kalau korang tak nak letak gambar, korang boleh tukar kepada
warna yang korang nak..macam ni

background: code color;

* Perkataan code color tu boleh tukar dengan code color yang korang suke.
untuk mendapatkan code color
sila tekan SINI


55 comments:

  1. dah tambah sikit tutorial ni pasal url image tuu

    ReplyDelete
  2. kotak tu dh jd.....tp nape x naik gmbr pun??? sy ambik yg cth url image yg 1st tu...tp jd kotak kosong ja....nape ek??? hehe....btw,sy suka la wlpn kotak sj...thnks yer...buat la lg tuto ek... ;-)

    ReplyDelete
  3. Kalau kat blog eb cantik x??

    ReplyDelete
  4. ha,jd dh kali ni!!! thnks cik Dil

    ReplyDelete
  5. dah jadi ! tanx dil ..blog dah lawa ckit dr sblm nie :) suke giler .

    ReplyDelete
  6. tq kak dil! puas cari nih, at last jumpa & menjadi! tq. :D

    ReplyDelete
  7. makaseh sgt....cantek r..gud tutorial....chekgu dil!

    ReplyDelete
  8. jadik~~~sukaa sgt tQvm cik dil~~ <3 u lah...da lama cari t0torial nie.... XD

    ReplyDelete
  9. Kak dil , mcm mane kalau x nak dia jadi kotak ? Nak dia jadi mcm melengkung .. how ?

    ReplyDelete
  10. kak dil....nk tnya mcm mane nk tukar warna font tuh....dan besar kan saiz sidebar

    ReplyDelete
  11. menjadilah :) terima kasih eh ,

    ReplyDelete
  12. dh jd ckit lh...hehe..time kasih....

    ReplyDelete
  13. cik mel..cik mel...(sambil jerit)..hehehe..sebenarnya hampir semua tuto saya cuba dan menjadi...beribu2 tengssssssssssssss tau..best ada ceghu mcm cik mel..=)

    ReplyDelete
  14. jadi!!! tq cik dil. muah sikit! hehe..

    ReplyDelete
  15. nape tk jadi...tk phm la cik dil...leh trangkan lgi tk...mn nk paste url tu..tk jumpa

    ReplyDelete
  16. macam mane nak buad background sidebar ?

    ReplyDelete
  17. kak dil.. mane lagi nak dapat gambar tuh?

    ReplyDelete
  18. tanks..puas cri background die..
    akhrnye ad jgak..

    ReplyDelete
  19. sys . if adek na carik sndiri url backgroud uh kat mane yerk ?

    ReplyDelete
  20. thanks~ saye amik yg polka dot tu bole ye ^^

    ReplyDelete
  21. terima kasih kaka sebab buat tuto nie :)

    ReplyDelete
  22. mekaseh...jd la kat blog kita..hihi :)

    ReplyDelete
  23. sngat cntik, n sngt jadi.. thnks :) thnks, done follow your blog sis. klw ada kelapangan moh le melawat ke blog sy.. klw sudi follow semula :) ty sis

    ReplyDelete
  24. terima kasih ..tutorial ni berguna

    ReplyDelete
  25. salam admin..sy nak wat template mcm awak.. ade x tutorial yg lengkap..susahla awak buat tutorial x tersusun...sy wat asyik x jd je

    ReplyDelete
  26. Dah jadik la . Tenkiup very much . Tapi, sys ade x tuto post title background ? Lia nak wat jugak utk post title . Kalau xde, Lia boleh cari tuto tu kat google . Anyway, tenkiup again for da tuto :)

    ReplyDelete
  27. hepi nye ! akhirnye menjadik jugak ! tq tq :D

    ReplyDelete
  28. dah cuba banyak kali tetap tak boleh .. sedih ..

    ReplyDelete
  29. huk hek, jadik!!
    bestnyaaa
    ten qiu...

    ReplyDelete
  30. salam...
    menjadi laa...
    terima kasih...

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum..thanks..tuto yg sgt membantu :)

    ReplyDelete
  32. Salam wow sangat membantu untuk newbie mcm sy,, tm kasih ..
    Jemput jenguk blog saya ye..dan sudi2lah komen ye

    ReplyDelete