Apr 24, 2011

Tutorial Blog | Cara nak letak pages dalam blog

Salam to all readers..

Esok dil final exam. Tapi tetap dil buka blog. Adoi. Memang tak sedar diri kot. Study tak habis-habis lagi ni..
Selepas ni, memang tak nak buka dah. Ni entry terakhir. Dil mesti boleh.. Yeargghhhh. Oh ya, untuk entry kali ini, Dil kan tunjuk cara-cara nak letak pages dalam blog. Kawan Dil yang request suruh buat tutorial pasal ni. Apa ke bondo lak pages ni. Bagi yang tak tau, pages ni, rupanya macam ni. Tadaaa.
*
*
*



Senang je nak buat..Jum tengok tutorial yang dil buat untuk korang.

Step 1

Buka Dashboard > Design > Add a gadget > Pages


Step 2

Buka Dashboard > Posting > Edit Pages >New Page








Lepas tekan new page, akan keluar macam ni.
















Pastu korang isi la pe yang patut..


Step 3

Dah siap, korang tekan preview.
Kalau da puas hati boleh la tekan Save.

Step 4

Lepas tu, korang pergi kat  Buka Dashboard > Design > pages
Dia akan keluar macam ni.






















Kat sini boleh susun pages korang dengan drag and drop..
Dah puas hati, tekan la Save..
Done.


nota kaki:

Dil start final exam esok..

Doakan Dil okay..

53 comments:

  1. yes mekasih cik dil!!!!!!

    ReplyDelete
  2. tapi cik dill...ape codding kat pages tu ~~' itu sebenar nye aku nak tau~

    ReplyDelete
  3. gudluck..=)singgah and follow u

    ReplyDelete
  4. tapi mcm mana kalo nk dia dibuka dalam page yg sama...i mean, x nk dia open new tab automatically! :)

    ReplyDelete
  5. @ Shairazi Saidin: yang tu, i tatau laa..

    ReplyDelete
  6. good luck dil...

    buat yg terbaik..;-)

    ReplyDelete
  7. Bismillahhirohmannirrohim..

    "Ya Allah ya Tuhanku, Engkau berikanlah kecerdasan fikiran buat dia semasa menjawap soalan, Engkau berikanlah ketenangan buat dia dalam memilih soalan, Engkau berikanlah kesihatan yang elok dalam tempoh dia menjalani peperiksaan ni, semua dia berjaya dengan jayanya.. Insha'Allah.. Amin.."

    ReplyDelete
  8. tq tq.... info yg sgt berguna..

    uit... gud luck for ya exam....

    chayuok

    ReplyDelete
  9. merata2 cari camna nak buat...tq so much

    ReplyDelete
  10. fina buat dia jadi x elok. klik je keluar semua. =(

    ReplyDelete
  11. Yey! Thanks for this. Mula2 mmg x faham.. lama2 jadi jugak. Tq!

    ReplyDelete
  12. dah wat tapi x jadi pun..klik xde kluar apa2 pun

    ReplyDelete
  13. Thanks for the tips dear ! :)

    ReplyDelete
  14. thanks for the tutorial... =)

    ReplyDelete
  15. hi!

    mekaseeeh utk tutorial ni.. *_~

    ReplyDelete
  16. thanx 4 the tuto.. tp kn tu utk add pages home je.. mcm mne nk add page2 lain lak..??

    ReplyDelete
  17. dh buat...tapi camner nak link kan page tu dgn pages yang kita dh buat? aduhhh... poning kepala akak nih dok try :D

    ReplyDelete
  18. tengss for the tutorial ! tapi still tak faham . if kite dah buat pages , and then macam mana nak letak something kat pages tu. for example lyrics and then pages untuk lyrics tu kosong.
    satu lagi if kite dah post something untuk diletakkan dekat pages lyrics tadi , macam mana nak link kan ?
    hope boleh tolong :)

    ReplyDelete
  19. camne nak letak entry kite dalam pages tuh? xpas lagi nih

    ReplyDelete
  20. kite pandai dah baut pages tapi nak masukkan entry dalam pages xtawlah :(

    ReplyDelete
  21. hye dil...pu3 dh buat pages tp bila msukkan N3 npe msti bersambung.mksd pu3 mcmmna nk pisahkan setiap tajuk N3 sebelum n selepas? tolong3

    ReplyDelete
  22. cne nak wat dropdown menu yang ade kat pages nie yea?

    ReplyDelete
  23. Terima kasih atas informasi menarik

    ReplyDelete
  24. dekat mn nak dptkan page list 2?>> puas cr

    ReplyDelete
  25. dil.. thanks bg tutorial ni.. mmg tercari2... fizah da berjaya da wat pages tu... tp.. cmne nk masukkan entry dlm pages tu??

    ReplyDelete
  26. shu terremove page dekat design to . dan skang shu tatao nak cr balex mcm mna . erm Dil bolei tolong shu tak nak cr page dekat design to . page banyak tp page dekat design to TERDELETE :(

    ReplyDelete
  27. dah buat page tu , pastu nak masukkan entry2 dlm page tu cmne ek???? :(

    ReplyDelete
  28. Salam camna..bla wat page tu nk buh entry cmna plak....k

    ReplyDelete
  29. mmm.... knape x jdi entry macm 2 pon haiyeee.. =(

    ReplyDelete
  30. tq dill banyak membantu...dolo dah nak nak putus asa mau buat page baru nu...leeeeeee senang leh pule...

    ReplyDelete
  31. tumpang tnye boleh? mcm mne nak post untuk kali kedua dalam page tu? kne tekan ape ye? harap balas :)

    ReplyDelete
  32. Hi diii!thanks for your tutorial...sgt2 berguna tuk org yg baru nk wat blog cm sy.....

    ReplyDelete
  33. step 4 sye tak berjaya buat. saya sudah letak page, tapi title dia tak dapat letak den page tile tetap ada

    ReplyDelete
  34. akk tak berjaya la buat ni...bleh tlg wat tutorial guna yg style baru ni tak...thanks bebanyak

    ReplyDelete
  35. yey...yg nih bjaye.. yg len pening xdpt2...huhuhu... anyway, thanks tau.. meh cer tgk blog teman..hahaha..klako jew..

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum..
    Thanks buat tutorial-nya. bermanfaat banget.. :)

    ReplyDelete
  37. tetiba baru tringin nak wat gini...thanks of this tutorial....:)

    ReplyDelete
  38. sngat mbantu..

    Mana2layan.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. Akk Boleh Buat Tutorial Yang Blog Baru tk ? sbb blog skrg dah baru . ni tutorial yang lama :( :(

    ReplyDelete