Apr 14, 2011

Tutorial Photoshop | How To Create Pastel Tone

Salam to all readers..

Okay, sesi berphotoshop kembali lagi..
*macam iklan tora datang lagii pula..heheh

Hari ni last day kelas..*happy
Jadi sebab minggu depan Dil da start study week,
so hari ni nak share la pasal tutor photoshop sikit..
Sebab minggu depan maybe sunyi sepi jer blog nii..
*sibuk study konon-konon..hehe

Tutorial kali ini adalah pasal
Pastel Tone..

Simple giler..
Oh ya, tone kali ini similar sikit-sikit dengan cyan tone yang pernah Dil ajar dulu..
Tapi ada la laen nya sikit..

Macam biasa tutorial ni
Dil buat in english ^^


BEFORE




AFTER






STEP 1

Open your picture in Adobe Photoshop



STEP 2

Insert Gradient Map



STEP 3

Double click at the part which had been label with red
for editting



STEP 4

Pop up Gradient Editor shown
Double click at the part which had been label with red
to choose the color like shown in the screen shot below..

Change the color to #490df4




STEP 5

Repeat step 4
Change the color to #fdc9a9




STEP 6

Your gradient map should be like this



STEP 7

Change the blend mode to Soft Light


Done


nota kaki:

Okay, siap pun..
senang je kan..
hope korang suka.. ^^
*wish me best of luck ya for my final exam..

6 comments:

  1. buat lg byk tutorial ni yek.. i like...

    ReplyDelete
  2. gud luck ya. do your very best =)

    ReplyDelete
  3. NICE BLOG....pakjoe nk bg tau nie pakjoe ada byk lg tip blog yg nk bg kt tuan blog jemput siggah ke laman bl0g pakjoe jgn lpa tau sbb pakjoe dh follow

    ReplyDelete