Apr 26, 2011

Tips nak dapatkan traffik yang masyuk


Salam to all readers.

Dil tak nak cakap panjang hari ini, sebab dil ngah stress dengan exam Java dil tadi. Mak aihhh susahh giler exam tadi. Nak nangis jer rase.. sobb..sobb.. Tutup cerita exam, buka cerita lain pula. Oh ya, bersempena musim exam sekarang, Dil tau semua orang kurang nak update entry, nak blogwalking, so, jawapanya traffik merudum la macam berbasikal turun bukit..kan..kan....almaklumlah nak STUDY kan..*err tetiba terCaps Lock. hehehe.. So Dil ingat nak share tips nak dapatkan traffik yang masyuk dengan mudah jer. Seriously. Korang ikut jer, insyaAllah, traffik korang kan maintain jer..Jum ushar tips-tips yang Dil sediakan untuk korang.




Blog yang ramping lagi slim

Maksud dil, blog korang tu kena la ringan. Page load tu sekejap je..Baru la ramai nak singgah blog korang. Ini tak, blog dah la berat, kalau berat dengan info or entry yang berguna tak pela jugak. Ni penuh dengan widget blink - blink korang tu. Kejap keluar benda letup-letup, kejap keluar hujan. Sakit  mata tau. Sekali singgah, confirm tak nak singgah lagi. Trauma kot.



Blog yang tersusun

Korang pernah tak, masuk blog yang bersepah gila. Nak baca entry pun da tak boleh nak beza antara entry atau sidebar. Ni da tahap kronik dah ni. Blog korang tak sempat abis loading, orang dah tekan X. Woo tak sanggup nak nengok, tak pasal-pasal bertambah power sepek kan. So konklusinya, pastikan blog korang tu, terurus la sikit dari segi susunan. Baru lah orang senang nak singgah. Lagipun, kan da banyak sangat template blog yang cun. Korang pilih jer.


Blog yang menarik/ berinfo/bermaklumat/etc

Cuba korang imagine, kalau blog korang tu, asyik bercerita pasal bf/gf korang tu, contoh yang paling common la kan. * sekadar contoh.tak ada kena mengena yang hidup mahupun tengah tidur.

Bersiar-siar dengan yang tersayang
Sayang rindu mucuk sangat-sangat
Hari ini nak dating dengan sidia.

Korang tak rasa ke, macam nak muntah hijau jer??  Kalau Dil, bukan setakat hijau, pink purple semua ada. Its ok la kalau tu just blog personal korang, tapi bagi Dil, untuk tatapan umum, macam tak sesuai. Sekali orang jenguk blog korang, story pasal dia. Jenguk esok, story pasal dia lagi. Tak ke bosan tu.


Up- to- date

Contohnya la, hari tu kecoh pasal telur palsu. Semua orang sibuk nak cari info pasal telur palsu tu. So, korang pandai -pandai la buat entry pasal telur palsu jugak. So, korang kena la up-to-date sikit. Cuba bagi apa yang orang nak.

Segmen/ contest/Ga/ Blog review

Yang ni, korang tak payah cakap la. Memang senang nak kaut traffik dari macam ni. Macam pisang goreng panas. Korang sendiri pun tau kan.


Bloglist

Maksudnya, letak la link blog korang kat blog orang lain. Untung -untung bila orang tengah ushar blog lain tetiba tertengok link blog korang. Kan rezeki tu. Tak gitu??


Shoutbox/ Link exchange

Orang cakap shotbox tak penting tapi bagi newbie, shoutbox sangat penting. Contohnya untuk blogwalking. Link exchange pun penting jugak sebab  kita akan dapat macam-macam link blog orang lain. So secara tak langsung, bolehla menambah kawan. 


Dil tak nak cakap banyak-banyak. Sebab ngantuk giler ni. Tipu, actually nak tengok movie.heheh..So, dil sempat bagi 8 tips jer. Nanti apa- apa, dil update lagi okay. So hope korang boleh faham, cara nak tackle traffic dengan masyuk gitu. Apa yang penting, kerjasama. Eh silap, apa yang penting ialah, BLOG KITA.

Blog umpama rumah. 
Kalau tetamu datang dapat layanan yang cukup istimewa,
tak mustahil dia akan singgah untuk kali ke 2..

nota kaki:

Stress exam Java
terus layan movie hantu.. ^^

27 comments:

  1. maaf sy nak tny...SEO stand for what?

    ReplyDelete
  2. seo ngan tip bawah die laen eh?=.='


    btw,camne nk edit cam lomo eh?ajor ler...

    p/s :ajor lepas exam ler....ak pun ngah poning nk xam ni...cian lak kt ko..haha...nitezzz

    ReplyDelete
  3. ok.. thanx cik epal 4 da info :) i'll try my best n btw, gud lux 44 ueexam yaw..

    ReplyDelete
  4. Terima kasih Cikgu Dilah.. hehehe..
    Syg Cikgu Dilah mcm ni.. ehehe..
    Tips n info yg bguna ni rakan² semua.. baca, faham dan praktik k.. hehehe..

    p/s: Cik Dil blog EB gemuk ke?

    ReplyDelete
  5. datang bwk diri ke rumah cik dil..
    ehehehehehe..
    awk awk..
    seo tu ape??
    tak penah dgr pun..

    ReplyDelete
  6. LG punye final start jumaat ne. Wish me luck k. Cuak owh nak exam neh. Uhuk uhuk...gud luck Nil!

    ReplyDelete
  7. terima kasih :) suka entry nh ~

    ReplyDelete
  8. salam dari Nzealand,

    wahh sgt brguna tip2 sebegini.. tq for the info..^^

    kerana manisnyer epal, sy nk mnjemput untuk melihat pokok epaL, n ladang epaLnyer skali.. jomm lihat di blog:
    http://kisahkami83.blogspot.com

    **btw, sy folo yea blog kamOo..

    ReplyDelete
  9. muehehe.. best kn kalau blog tu kemas ?


    p/s.. lia punye entri jrg cite sal cite bru2..haha

    ReplyDelete
  10. Hahaha, agree part jgn asek taruk pasal gf/bf je tu.. klu nak jugak, patut bwt private blog je, senang hati semua org..
    suka tips cik dil epal manis ni. short, simple and sweetlah!

    ReplyDelete
  11. nice info. blog u pun cantek. :) kreatif. :)

    ReplyDelete
  12. tengss for sharing.. hehe.. leh kuar hujan plak ea?.. hehe..lucu la cik dil neh..:P

    ReplyDelete
  13. nice blog.plus. i like pink so much. ♥♥♥♥♥♥

    ReplyDelete
  14. blog yg best, simple n cute. suke...hehe..



    http://princessofhemp.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. tutor yg sangt mudah untk difahmi,,kite same geng..saya org keltn jugak.hhehe

    ReplyDelete
  16. Best sgt ayat-ayat akak. Sempoi:p

    ReplyDelete
  17. Tips yg berguna.....besttttt

    dapatkan produk shaklee di sini....harga terbaik
    http://www.aida-vitahealth.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. Tips yg sgt berguna.....besttt

    Dapatkan produk shaklee dr saya (Aida) SID: 1067517
    http://www.aida-vitahealth.blogspot.com/

    ReplyDelete