Apr 22, 2011

Tutorial Blog | Cara nak letak button Like dalam entry blogspot

Salam to all readers..

Untuk entry kali ini, 
dil akan tunjuk cara nak letak button like kat setiap dalam entry..
Ini pun adalah request dari readers dil yang nak Dil tunjuk 
cara-cara simple nak letak button Like..

Macam ni..
*
*
Simple jer tutorial yang dil buat untuk korang..
Jum try okay..
^^



Step 1

pergi kat dashboard > Edit HTML> tick Expand Widget Templates

Step 2

Tekan ctrl+f dan cari


data:post.body

Step 3

kemudian copy code kat bawah ni
dan letak di bawah code  

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>


Okay, da siap pun..
senang je kan...^^

eh lupa nak cakap..
Kalau korang tak jumpa


data:post.body


korang boleh letak coding dekat step 3 tu
di dashboard>design>template designer>advanced>add CSS
Then tekan preview..
Kalau ok, tekan apply..
kalau tak jadi jugak..
Tak dapat nak nolongnya..
^^

nota kaki:

final tinggal 2 hari lagii..
-.-"

68 comments:

  1. @fadhdeela: try jgn tak try..^^

    ReplyDelete
  2. @FIRDAUS HUSAIN: x nampak code???kenape??

    ReplyDelete
  3. ok done skang 2nd blog z ade like button!! muahahaha like2 la ek ;) blog tu cume gambar je... xyah bace banyak2 :D huhuhu -mekasih cik dill!!-

    http://cursework.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. tak jumpa data:post.body tu..asal ek??

    ReplyDelete
  5. tak jumpa data:post.body tu..asal ek??

    ReplyDelete
  6. @ zeeck: suka ekk engkauuu..hahah

    ReplyDelete
  7. @aten: kalau x jumpa, awak copy coding kat step 3 tu, letak dekat
    dashboard>design>template designer>Advanced>add CSS
    then tekan preview..tgk jadi x..

    ReplyDelete
  8. tq cik dil!
    hr tu tukar template blog,hilang semuaa :(

    ReplyDelete
  9. dh bjaya bt...thnx cik Dil....=)

    ReplyDelete
  10. mekasih saye telah berjaya buat.. wallah2!! hehehe =)

    ReplyDelete
  11. oh,thank you syg~ hiks~ :)
    berjaya~!

    ReplyDelete
  12. da jumpe data:post.body...n da paste..tapi preview xde pon...huhu

    ReplyDelete
  13. TQ...blog awak ni sgt membantu sy yg baru bjinak2 dlm dunia blog ni :)

    ReplyDelete
  14. thanx kak dil.wanie punye tutorial yang nie jadi.yang hide shoutbx uh tak jadi.. :(

    ReplyDelete
  15. thanks alot! sangat membantu :)))

    ReplyDelete
  16. cik dil,kod untuk button like ni copy sebijik2 macam cik dil bg tu ke??saya nak buat..

    ReplyDelete
  17. wahh akhirnyer reti jugak bubuh like dlm blog ni,suke.. hehe tq dil!

    ReplyDelete
  18. thx for the tutorial ni
    dah siap LIKE kt blog el..suka2...

    ReplyDelete
  19. tq cik dil, dah lame cari cara nak buat like tu :P

    ReplyDelete
  20. saya cuba , dan berhasil . thanks cik dil ^_^

    ReplyDelete
  21. kenape tak jadi ? saya da cuba banyak kali dah nie , haish spe lha yang nak tolong ?

    ReplyDelete
  22. haish saya dah cuba banyak kali dah ni , kenapa tak jadi ? sapa nak tolong saya ?

    ReplyDelete
  23. yeahhh...jadik pon..hehe~ thanks cik dil... tutorial yang mudah paham dan menjadi.... :)

    ReplyDelete
  24. hey u..thank u 4 the tutor..follow u..

    ReplyDelete
  25. dah jdi dh mekaseh xD

    ReplyDelete
  26. waahhh bru dapat wat.. aritu try gune org len nye tutorial xdpt..ni baru leh..hehehe tankz. by the way.. jom terjah blog zira plak okeyh. :)

    ReplyDelete
  27. tq.. memang mudah.. Semoga diberkati Allah.. Amin..

    ReplyDelete
  28. ala,nape tak jadi ek,dah try paste coding tu ikut cara add css tu :( help me

    ReplyDelete
  29. dah try letak coding tu kat add css tapi nothing happen la,nape ek.. :( help me !!!

    ReplyDelete
  30. mcm mana nak buat ada kotak komen lepas like tu ea? boleh ajarkan?? ^^

    ReplyDelete
  31. tq dengan tip di berikan dan ia menjadi...sudi2kan diri singah ke blog kami...www.abgkotak.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. thanks for the info..now i also got the icon!! :)

    ReplyDelete
  33. kak, mana expand widget template? blog saya x de butang design lah.. sedih ni :(

    ReplyDelete
  34. mana nak cari edit HTML tu..Pening da.. Or,kalau kat css tuh dah ade code camne nak paste code baru ni??

    ReplyDelete
  35. tq ye..satu2nya cara yg akak cuba berhasillll!!tqqq

    ReplyDelete
  36. TQ, sy dah berjaya. suke giler

    ReplyDelete
  37. good info..tp kenapa yati punya blog xjadi ya..dh paste..tp xde apa2 perubahan pun...please help me..yati br je menceburi bidang ni :-)

    ReplyDelete
  38. good info..tp kenapa yati punya blog xjadi ya..dh paste..tp xde apa2 perubahan pun...please help me..yati br je menceburi bidang ni :-)

    ReplyDelete
  39. thanks cik dil.. baru letak widget ni kat blog.. singgah la blog kite.

    ReplyDelete
  40. Alhamdulillah...berjaya =) Terima kasih.. silalah layari blog saya.. http://khyera-shop.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. cantik nya blog ni.. huhuhu mcm mana nak buat themes cam akak ni ??

    ReplyDelete
  42. alhamdulillah berjaya =)

    hehehe ! maceh kak dil comeyyy <(n_n<) yeay (>n_n)>

    cmna nak taw blog kita berat ke ringan ea ?

    blog kita berat tak ... ?

    snapperzh.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. kak kita jumpa 3 kot dalam ni. nak yang mana satu?

    ReplyDelete
  44. kak.. sebab pa tk jumpa pun ?? klau utk dashboard bru i cm na lak ?? hehe

    ReplyDelete
  45. salam uhkwah..BW kemari..jika ada masa singgah la ke blog saya..
    http://thescreammer.blogspot.com/

    terima kasih.. :-)

    ReplyDelete