Jun 10, 2011

Reply untuk entry kenapa blogger marah letak lagu dalam blog by JiwaRosak

Salam to all readers..

Dil terbaca entry dekat blog JiwaRosak..

Bagi dil, as a blogger,
kita kena lah respect antara satu sama lain..
Dunia berblogging ni, bukan kita sorang jer, tapi ramai lagi..
Kita dalam satu rumpun, so kena lah bertimbang rasa..
Letak lagu dalam blog tu bukannya salah.
Tapi kan lagi elok kalau letak lagu yang boleh di PAUSE..
Bukannya AUTOPLAY..

dil ada bagi contoh dekat entry en Feroz..

letaklah lagu yg boleh dipause..andai x suka, bolh pause..kalau suka, boleh terus dgr..see, senang untuk semua pihak..adil lagi saksama..
contohlah yg dil boleh bg, kita suka giler dgr lagu blog org tu, pastu bila kita bace blog dia, tgk, ade byk entry dia yg menarik..so, kita msti lah akan bukak ke new tab kn..so, kan sini, lagu tu, akan bertindih..so, kalau xde button pause susah lah sbb kita mmg suka lgu tu, n mmg nak dgr lagu tu..kalu off volume terus, see, dah x dpat nk dgr..so, jgnla ltk lagu autoplay, tp letaklah lagu yg boleh dipause..senang utuk semua pihak..so, bsar kemungkinan, kita akan lawat blog tu lg, disebabkan lagu yg menarik n boleh dipause..^^
kalau letak lagu autoplay, contohnya, well, mcm dil, dil suka pasang lagu dekat laptop n dgr pakai earphone..tetiba bukak blog someone, mak aikk, lagu dia memekak mengalahkan lagu yg dil tgh dgr..so, xde cara laen, kena ttup lagu kita, n dgr lagu yg ade kt blog tu..so, apa prasaan?kita tgh feeling abis ni dgr lagu kat laptop, tupp tupp lagu autoplay ptong line.adoii..mmg ase nak baling jeer lptop tu..so, konklusinya, kalau nak letak lagu dlm blog, letaklah yg boleh dipause kan..see admin..x semua org akan off volume lptop time nak blogwalking..so, kita kenalah sensitif sikit..xsemua org sama..^^

See, tak semua apa yang kita suka, 
orang lain akan suka.. 
Kan lagi baik, kalau kita ambil inisiatif yang lebih bijak dan menguntungkan 
dengan meletak lagu yang boleh diPAUSE kan..
Kita tak rugi apa-apa pun..
Dil sangat-sangat tak setuju bila en Feroz cakap  macam ni..

cik dil : ya ya letak la yang bley di pause...tpi mcam yg feroz ckap kalu tak suke takyah singgah.. tak perlu la komen2 blog orang nie tak besh la psang lagu tuh tak besh arr..byk sngat yg ngutuk...
p/s.. sya suke dengar lagu di blog sya that's why sya letak lagu tuh supaya bley dngar hari2 :)
(contoh gak nie)

Kalau letak lagu yang boleh PAUSE,
kita dah tak boleh nak dengar ke?Still dapat dengar kan..
So, kenapa nak fikir susah-susah..Just letak lagu yang boleh PAUSE..
Apa gunanya buat blog kalau tak nak bagi orang baca dan komen?
Boleh, so private kan lah..Biar semua orang tak dapat view..

Teguran bukan untuk menjatuhkan, tapi dengan teguran kita boleh bangun dan maju kehadapan..
Cuba lah fikir secara rasional. Bukannya mencipta seribu alasan.

Ini adalah pendapat dil..
Semua orang ada hak masing-masing..
Well, konklusi yang terbaik,
letaklah lagu yang boleh diPAUSE bukannya lagu AUTOPLAY




nota kaki:

Peace no war..bukan nak gaduh cuma nak bagi pendapat..^^

25 comments:

  1. betol 2 dil ^^
    sokong sokong :)

    ReplyDelete
  2. ianya juga boleh mematikan mud blogwalking..


    AHHAHAHAHAHA

    ReplyDelete
  3. betul tu..kadang2 kita sendiri tengah dengar lagu sambil surf kan..tekezut tiba2 kuar lagu lain..cari butang pause pun tak jumpa..dari nak baca entry trus tak jadi..huhu... nice blog

    ReplyDelete
  4. @ ema Rahmah:kan..tp smua ada hak masing2..tp x slah kan klau kita bertolak ansur antara satu sama lain..

    ReplyDelete
  5. @ muhamad hanif:kan2..tu laa..dil pon, agak stress jgk klu yg pasang lagu autoplay..kn lg bgus letak lagu yg boleh pause

    ReplyDelete
  6. @ Efa:jgn sebab lagu jer, org xnak bace blog kita.^^

    ReplyDelete
  7. btol tu,.aini suka bukak bnyk tab aw,.klu 5blog aini bukak,.5lima blog ada lagu,.mau xfening,.=p

    ReplyDelete
  8. AHHAHA..

    takya letak lagi ok ;) dgr je lagu kat lappy tuu..

    ReplyDelete
  9. alaa senang ta yah letak lagu lahh..ape gune ade media player dalam lappy..lagu sendri lagi best..haha..emo sikit pulak kan :D

    ReplyDelete
  10. yup . tambah2 terbuka blog yang lagu sungguh menyayat hati . tiba-tiba sebak :(

    ReplyDelete
  11. muehehe . entry yang lebih kurang same

    blog sape ade lagu ? entry khas untuk korang http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/06/kenape-benci-dengan-blog-berlagu.html

    ReplyDelete
  12. huhu..dulu ade jgk lagu dalam blog..skunk xde dah..

    ReplyDelete
  13. selalu pasang yang autoplay je...mana nak cari yang boleh pause..

    http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/06/bila-aku-masak.html

    ReplyDelete
  14. tak kisah pon ade lagu ke tak, janji entry dy best. haha

    ReplyDelete
  15. " as a blogger,
    kita kena lah respect antara satu sama lain.."


    sokong ayat cik dill tue..tak sush rasaye nak bubuh lagu yang boleh dipause.. kan.kan? :)

    ReplyDelete
  16. dah la akak pakai broadband je..
    sakit hati tau..:P

    ReplyDelete
  17. Cik dil : laen kali baca biar paham bkan nak membalas ja..

    petikan dari blog feroz :
    tpi janganlah kita MARAH or membuat ENTRY MENGUTUK
    blogger2 yang letak lagu autoplay dalam blog diaorang..
    knapa harus kita marah or ngutuk mereka2 yang letak
    autoplay lagu di dalam blog mereka ?
    (maksud disni tegur baik2 tak bley ka ?)

    dan ayat last skali yang membwa masksud
    "(letak lagu yg bley di pause takut2 lagu anda tak sedap)
    heeee....."
    (maksudnya suwuh diaorg cari alternatif suwuh pkai yg ada pause la...)

    tolong paham sblum nak membalas...

    ReplyDelete
  18. kalau x boleh pause, i mute teros lappy's audio.. habes cerita.. :)

    ReplyDelete
  19. btol tu , klu nk pasang lagu , klu boleh biar la yg boleh pause. klu tak mcm lagu yg "kurang digemari" mmg bakal menanahkan telinga ketika sesi BW t_t

    ReplyDelete
  20. hehe. setuju. tapi bukan semua blogger paham bahasa. sbb sesetengah blogger gunakan prinsip "aku punya beloq, aku punya pasal, bukan nak suruh ko masuk blog aku".. haa gitttuuuewww~ hahaha

    ReplyDelete
  21. AbgferOz: ye dil faham mksud feroz tu..cuma bab yg feroz ckp kalau x suka, x yahla singgah, dil x brape nk berkenan..kalau ada alternatif laen yg kita dpt ambil, kn bagus..

    dhla, dil bukan nak gaduh, cuma bg pndapat jer..^^

    ReplyDelete
  22. emosi melebihi kepentingan bersama

    ReplyDelete
  23. x bertimbang rasa pada blogger yg pakai broadband coz dgr lagu scr on9 pon boleh myebabkan bandwidth meningkat dan melembapkan broadband.. byangkan kalau semua blog pasang lagu? naya2..

    ReplyDelete