Jun 9, 2011

Tutorial Photoshop | Dark Cyan Tone

Salam to all readers

Untuk tutorial photoshop yang pertama untuk bulan jun ni
dil kan tunjukkan cara nak masukkan
Dark Cyan Tone

Simple jer..
Tapi bile nak guna tone ni kenalah berhati-hati
sebab tak semua gambar 
sesuai dengan tone ni..

Oh ya, untuk tutorial kali ni,
dil kurangkan penggunaan gambar..
*malas nak print screen..
kalau kurang faham, korang tanya jer ok..^^

Ini adalah contoh gambar selepas
dil letakkan tone itu..

*ceyy sebenarnya nak promote gambar jer..hehehe

Untuk pengetahuan korang,
tone ni, dia akan gelapkan tone gambar korang..
Macam warna hijau, dia akan ubahkan kearah tone cyan 
dan menjadikan gambar kita warm..^^

Okaylah untuk korang lebih faham, 
korang tengoklah tutorial yang dil sediakan untuk korang..^^


After



Before







Step 1:

Open your picture in Adobe Photoshop



Step 2:

Insert gradient map
Image > adjustments > gradient map
Set the blend mode to soft light


Step 3:

Insert Selective color
Image > adjustments > Selective color

Reds -100, +4, +100, 0
Yellow +5, 0, -100, 0
Neutral 0, 0, +1, 0





Step 4:

Insert Curves
Image > adjustments > Curves



Step 5:

Insert Levels
Image > adjustments > Levels


RGB 19, 1.00, 255
Output levels 0, 255


Step 6:

Insert Brightness and Contrast
Image > adjustments > Brightness and Contrast

Brightness 0
Contrast 17

Press Ctrl+Shift+Alt+E to flatten image
Done




Tips: kalau gambar korang nampak terlampau gelap selepas masukkan tone ni,
korang duplicate background layer Ctrl+J, dan tukarkan blend mode untuk layer baru tu kepada Screen dan ubah opacity mengikut kesesuaian gambar.


nota kaki
Tak faham tanya tau..
InsyaAllah dil tolong..^^
oh ya kalau nak installer photoshop,
tekan kat Download kat atas..

7 comments:

  1. cantik....yes!!!nk cuba try test...hehehe..

    ReplyDelete
  2. @ muhamad hanif:cuba laa..^^ nnti dil nak tengok..

    ReplyDelete
  3. waahhh cantek nyeee..
    guna photoshop pe nie ek..

    ReplyDelete
  4. thanx dil dah cuba banyak pic


    mmg elok hehe

    ReplyDelete