Jun 16, 2011

Apabila kami mencuba 3D kan Melaka

Salam to all readers..

Actually dil nak share something dengan korang..
Hasil kerja kumpulan dil untuk projek final Animasi sem 3 tahun lepas..
Kitorang disuruh menghasilkan animasi 3D bertemakan Melaka Maju 2010..
Mula-mula ingatkan lecturer kitorang main-main jer..
Tapi rupanya betul..=.="

Dah la first time belajar animasi 3D..
Nak guna software Maya Autodesk 2010 pun masih terkial-kial..
Tup tupp dapat tajuk macam kurang nak masuk akal ni..
Merayu-rayu kat lecturer

Kami:  Encik kami baru jer belajar guna Maya..Susahlah tajuk melaka maju ni.. 
Encik: Alaa senang jer tu..Saya nak awak semua buat macam dalam video ni..
*sambil menunjukkan video animasi yang tersangat gempak..
Kami: Haahhhh!!!*dengan mulut terlopong tak percaya..

So nak tak nak, kena la buat jugak..
Projek final tuu.. 20%..
*kot..dil dah lupa markah dia..heheheh

Tajuk: Melaka Maju 2010
Software: Maya Autodesk 2010
Sinopsis animasi

Dulu negeri Melaka hanyalah satu bidang tanah yang penuh dengan  hutan-hutan belantara.
Tapi dari hari ke hari, melaka membangun. Muncul rumah-rumah yang didiami penduduk..
Muncul bangunan-bangunan tinggi. Tercipta la monorel yang yang menambahkan satu lagi titik kemajuan Melaka.Sehingga Melaka diangkat menjadi sebuah negeri yang maju pada tahun 2010.
*gempak giler kan storyline nya.. =.=" tapi hasilnya hampeh

video


Tapi sebab kami ni budak baru belajar,mesti lah akan ada kesilapan..
Kami silap masa nak render animasi ni..Sebab tu lah, kalau korang tengok
animasi ni jadi tak cantik dan gambarnya jadi pecah-pecah..
Hampa tapi its ok..Maklumlah 1st time buat kan..
Adat belajar, mesti ada salahnya sebelum berjaya..kan..
*ayat nak sedapkan hati..hehehehe^^

Oh ya, next sem dil dah masuk year 3. Wah dah jadi senior ni..heehe
Untuk bengkel 2 nanti, dil dan group dil kena menghasilkan animasi 3D..
Kusut-kusut..Dahla dil kena jadi Ketuar Animator.. Ambikk kau..=.="
Dahla hantar proposal, storyline punya lah gempak..
*gara-gara terpengaruh dengan cerita Boboiboy

Wish me best of luck ye kawan-kawan..
Mata bersinar-sinar tengok perkataan


nota kaki:
angan-angan itu penting..
Kata kawan dil..^^

13 comments:

  1. ni mesti trangan seni nie.. suker animasi

    ReplyDelete
  2. @ Isteri Encek Bard:ehh xde la kak..baru jer belajar benda2 nii..^^

    ReplyDelete
  3. chaiyok cahiyok cik dil :)
    best la lagu melaka ni ..hehe :D

    ReplyDelete
  4. wooo..

    gudluck oke..jgn jd mat jenin sudah..

    ReplyDelete
  5. ok la tu..baru belajar pon berhasil jgk...tp masa buat mesti stress gila kan...hoho...gudluck ye =]

    ReplyDelete
  6. @ shalina samsudin:hehe..tq dear..best kan lgu tu..hehhe

    ReplyDelete
  7. @ muhamad hanif:heheh..tq awak..xnak la jd mat jenin..sakit..jatuh pokok kelapa..hehe

    ReplyDelete
  8. hebatnyeeeee diaa..kalau saya lahh..tak reti dahh

    ReplyDelete
  9. ala tak leh tgk video tu uhuhu mesti best!all the best dil :)mula2 mmg cmtu lelama ok nanti efa dulu pon mcm tu tp pkai 3d max bukan maya huhu rasa maya lg senang dri max serabut sungguh =_=

    ReplyDelete
  10. @ i'm ezza haniza: xde la..baru belajar bnda nii^^

    ReplyDelete
  11. @efa: wahh efa budak multimedia eyy??

    ReplyDelete
  12. oih okay la nehh. takpe slow2 belajar maaa =)

    ReplyDelete
  13. cik dil mesti ajar sy nanti ek~
    hehehe...

    tahun ke tiga dah, good luck ye nanti! :)

    ReplyDelete