Jun 21, 2011

Tutorial Doodle | Cara buat muka doodle

Salam to all readers..

Ini adalah tutorial  pertama dari Dil pasal doodle..
Sebab ramai yang request nakkan tutorial, 
so dil akan buat tutorial step by step..

Untuk hari ini, kita akan belajar cara nak lukis muka doodle..
Doodle yang dil buat ni, adalah doodle muslimah.
So haruslah pakai tudung/shawl kan..hehehe

Untuk buat muka doodle macam kat bawah ni..Senang jer..
Oh ya, untuk melukis doodle ni, 
pastikan korang ada software Adobe Photoshop yer..



Sila tekan read more untuk melihat tutorial



Step 1

Mula-mula, korang pilih bentuk bulatan, 
dan lukiskan macam kat bawah ni..



 Step 2

Untuk membuat muncung tudung/shawl doodle,
Korang tekan Ctrl+T. Lepas tu, tekan rightclick dan pilih WARP
Tarik hujung sebelah kiri dan kanan kedalam..
*Buat satu-satu..



Korang akan dapat macam nii..



Selepas tu, korang tarik bahagian sisi dan bawah untuk membentuk muka doodle
mengikut citarasa korang..
*dil suka doodle pipi tembam..jadi, dil ratakan bahagian dagu..^^



Step 3

Lepas tu dah puas hati dengan bentuk muka doodle,
sila tekan ENTER untuk apply..
Selepas itu, tekan right click dan pilih STROKE PATH> BRUSH.
Itu adalah garisan lukisan korang..
Untuk ketebalan brush, sila ubah size brush mengikut citarasa korang yer..
*dil biasanya guna 4px..
Kemudian tekan DELETE untuk padamkan line path..



Step 4

Untuk membuat tudung/ shawl macam contoh doodle dil,
sila tambahkan layer baru..
Pilih bentuk bulat, dan susun macam dibawah ini..
Dah siap pun muka doodle.. ^^



Tips : Sila pastikan korang sentiasa menambah layer baru, seandainya ingin menambah line/bentuk baru..
Ini adalah untuk memudahkan korang nak gerakkan line/bentuk yang baru korang lukis..
Selepas siap, sila "merge" kan layer untuk memudahkan sesi mewarna..


nota kaki:

Kalau tak faham tanya tau..
Tutorial ni bercelaru sikit..First time buat tutor pasal doodle..
So, selamat "berdooddle" korang..

51 comments:

  1. wahwahwah.
    bole cube jayeee nih.
    thx tuto.
    :)

    ReplyDelete
  2. oh yeah!! hehehe...
    nak cuba juga :D
    hehehehe..
    thx for sharing :)

    Latest Entry: Siapa LOLA??

    ReplyDelete
  3. alaahhh .comelnyaaaa :D suka tengok blog dia pun sama :) comel :D

    ReplyDelete
  4. nak try nak try :) tq for sharing :)

    ReplyDelete
  5. @ ✿ cikcimi:sesama..cuba laa..lau x fhm, dil tlg lg..^^

    ReplyDelete
  6. @ Cik Domo:cuba laa..ajar la dil lukis doodle ada rambut..

    ReplyDelete
  7. nk tekan right click tu katne? @.@

    ReplyDelete
  8. @ Tea:tekan kt bentuk tuu..k

    ReplyDelete
  9. thanx for sharing da lama carik tuto ni.then dil buat hehe bertambah2 exited!dil nanti tunjukkan skali cara nak buat mata mulut ngan blusher skali bole?.. huhuh bella xde basic nk buat doodle

    ReplyDelete
  10. WidadCutieyGirlZ StorY: merge tu, awk tu, awak select smua layer, tekan right click, n merge.

    ReplyDelete
  11. Maria Takiya:dil pakai ps cs4

    ReplyDelete
  12. lukis pakai paint pun ok jgk kan dear?xreti guna adobe huhu

    ReplyDelete
  13. leh try nie,,
    nmpak cam senang..
    tp ble wat, amik masa berjam2 la nmpaknye..

    ReplyDelete
  14. ala xreti... xpe kena blajar slow2.. (^_^)

    ReplyDelete
  15. knp sye xley select stroke path eyh? >.<

    ReplyDelete
  16. dengan adobe photoshop..anda ada segalanya.macam ayat iklan tak.

    nice tuto, senang nak ikut.thanks for sharing

    ReplyDelete
  17. Hehe urmm...bole x kak dil bg link tuk download adobe photoshop

    ReplyDelete
  18. kenapa photoshop sy xde warp tu? T_T

    ReplyDelete
  19. mcm mane nk dpt kan bentuk bulat tu cik dil???

    ReplyDelete
  20. kak dil npe ble sy wt muke mulat tu jd itam?? huhuhu.sedih2 T_T

    ReplyDelete
  21. xde WARP tuu la.... hihihi.... pkai phtshp cs.... nk install cs4 tkt berat netbook lak..hihihi

    ReplyDelete
  22. warna muka doodle saya jadik putih , macam mana nak buat dia jadik transparent ?

    ReplyDelete
  23. huhu..knpe xleh nk pilih WARP ?

    ReplyDelete
  24. Dil,bila Iqa buat bulat kan terus jadi kale hitam.Tak transparent pun.Nak buat cmne ye? Tak taw pape lar pasal adobe ni=.=

    ReplyDelete
  25. sy x dapat nk tekan stroke path..nk wat mcm mana yea?

    ReplyDelete
  26. boleh tak kalau cik adik kat sini :) nak buat doodle guna paint ? kalau dah balas abar tau .

    ReplyDelete
  27. hyeee...awk gne photoshop brape?
    nk try la buat doodle..

    ReplyDelete
  28. askm.. kalau kite storke guna brush tu, knp xd pilihan saiz ? T.T

    ReplyDelete
  29. @Artie:utk saiz brush, awk ubah dekat tool brush tu..

    ReplyDelete
  30. cik dil..knpa sya xleh select wrap??

    ReplyDelete
  31. tq..nice n cute la kak dil...tp npe time click right x dpt STROKE PATH??
    le ajr x?

    ReplyDelete
  32. Macammana nk jadikan bentuk bulat utk muka tu ?? Tekan mana ?? Sorry, Sy baru download Adobe PS .

    ReplyDelete
  33. NAK Tanye cik dil...
    cik dil pakai cs brape?
    sy kai cs5...
    knp xde pon y WARP tue???
    dia x boldkn.. xley nk click..
    knp eyk??

    ReplyDelete
  34. @eyna lollipop mzti awk xbuat layer baru lagi ,, juz tmbh layer .. insyaAllah jadik ..

    @cik dil nice tuto .. like999,,,, visit me too ok??? bru buat doodle terbaru .. =]

    ReplyDelete
  35. Kenape yang stroke path tu dia xleh tkn eh ?

    ReplyDelete
  36. hai awak .. nak tanya . software na buat doodle ni pakai ape ? huhu

    ReplyDelete
  37. thanks..singgah dan belajar..

    follow sini erk..

    www.kisahsigemok.com

    ReplyDelete
  38. doodle pakai shawl ni macam senang nak buat.
    sebab takde rambut kan?

    tapi still, wan rasa susah pagi nak guna adobe Photoshop.

    tak reti.
    kena ambik masa nak mahir.

    ReplyDelete
  39. waaaaah..
    nak cuba
    nak cuba
    nampak senang je buat muka ni
    hehe. :D

    ReplyDelete