Jun 26, 2011

Tutorial Blog | Cara mudah edit template blog ( Picture Window )

Salam to all readers..


Ada diantara readers dil, mintak dil ajarkan cara nak edit or design template yang simple but nice. Err nice ke???huhuuu =.=" So, dil nak tunjukkan kat korang cara nak edit template blog, berdasarkan template yang dil guna untuk blog dil.


Kalau korang tengok, dil menggunakan template daripada blogspot jer, iaitu Picture Window.




Untuk menghasilkan template blog macam dil guna sekarang ni, korang bolehlah ikut step-step yang dil dah sediakan untuk korang refer. Oh ya, sebagai tips untuk korang, dil nak bagitau, untuk senang edit, korang letak jer coding tambahan, contohnya coding sidebar, blockquote dalam Dashboard > Design > Template Designer > Advanced >Add CSS..Lagi mudah untuk korang tengok perubahan selepas letak coding tambahan..


Sila Tekan read more untuk melihat tutorial yang disediakan






Tukar Background Blog

Okay first sekali, selepas korang pilih template, korang boleh tukar background blog korang.
Dashboard > Design > Template Designer > Background
*korang cari gambar dekat google pastu save dekat pc/laptop.Nanti korang boleh guna gambar tu untuk background blog.


 Pilih setting yang sesuai untuk blog

Selepas tu, korang ubahlah setting dekat Dashboard > Design > Template Designer > Advanced.
Kat situ, korang edit ikut suka hati korang yer..


 Sidebar

Untuk sidebar, korang boleh refer tutorial yang dil pernah buat sebelum ni.




Border untuk main blog

Yang ini adalah border pink yang dil gunakan untuk blog dil.. Korang boleh tukarkan warna dan ketebalan border mengikut selera korang..

.main-outer {border: 5px solid #FBBBB9;} 


Menu tab, Button up to top & Hover 

Yang dil, dil akan buat tutorial asing yer.. Untuk memudahkan korang faham nanti..



Okaylah, dil rasa dah cukulap dulu kot..Banyak-banyak, pening pulak korang nanti..hehhehe..Oh ya, nanti korang pandai-pandai lah refer tutorial dil yang lain untuk buat shoutbox, font 3D untuk header dan yang lain-lain lagi. Kalau ada masalah, tanya jer dil..InsyaAllah dil akan tolong.. ^^



35 comments:

  1. cantiknya template awak dik.. kreatif la :)

    Baru-baru ni aku balik kampung sebab mak dengan ayah tak berapa sihat..yer lah kan makin meningkat umur.. macam-macam penyakitlah yang datang singgah..

    ReplyDelete
  2. Dil3..klu nk buat header yg belakang dia transparent mcm dil pny ni kne pki photoshop eh?..

    ReplyDelete
  3. cantik...nice share...ni yang jeles ni...doodle pon shantek je....jeles jeles jeles

    ReplyDelete
  4. pernah try buat sendiri, setakat simple3 tu oke la. hehe, kalau rajin, usha la blog kte.


    cumanya kte tak tahu macam mana nak setting kat main widget.

    main widget tu yang kat bahagian post tu kan?


    errk paham ke tak eh?


    hehe

    ReplyDelete
  5. KME:manis tk epal ini...

    Aku:manissss...

    KME:tp sygnye perangai anda yg tk berapa manisssss...kih kih kih

    ReplyDelete
  6. template blog ni pun dh comel ;)
    sis tak pandai godek dik..kang jadi lagi teruk hahaha..

    pink lagi..suka!

    ReplyDelete
  7. Blogwalking! Visit dan sudi follow my blog! Notice me about that! :D

    ReplyDelete
  8. sweet n simple hehe..folo awkk..xnmpak shoutbox..jd ckap kt cini :D

    ReplyDelete
  9. dil !!! terbaikkk !! linda try malam ni jugak ;p

    ReplyDelete
  10. hai dil,cm ner nk buat header cm awk tue eh,bb sye gune picture window gk..nk ilngkn border kt header tue..

    ReplyDelete
  11. tumpang tanya..
    cnew nak ubah bhgian bawah picture window..?
    sb biasanya ada warna kelabu dekat bawah.
    harap sis dil boleh membantu :)

    ReplyDelete
  12. @ Idayu :tgk coding dekat pastu, delete code bacground

    ReplyDelete
  13. nak pinjam tuto boleh?? buat sendiri tapi refer sini??

    ReplyDelete
  14. terima kasih tutornya cik dil :)

    ReplyDelete
  15. salam awak saia nyll . saya nk thu ?
    g mna awak dpt vckground cmni

    ReplyDelete
  16. Nak tanya....tau tk mcm mn nk buat blog kita ni full page? mcm sekarang kita tgk....cuma 3/4 page je blog kita...

    ReplyDelete
  17. nice tutorial..=)
    thnx..tuto cik dil byk bntu sy..

    ReplyDelete
  18. nk belajar programming bg pandai2. hehehe
    bestnye akk jd graphic designer.. gdluck sis, (^_^)

    ReplyDelete
  19. SALAM..

    salam semanis epal itu..boleh bantu saya tak untuk mencantikkan blog saya ini??

    blog saya : http://sajadahcintaana.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. Hi dil,, saya baru buat blog...
    saye tak jumpa mana design dalam dashboard...
    tolong bagitau saya ...
    saya pening kepala sangat...

    ReplyDelete
  21. Wow !! Cantik nyee blog Akak !!

    ReplyDelete
  22. hello. I am newbie. do follow me. Terima kasih! http://ciksitinurain.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum.saya tak tau nk buat tlg bleh tak

    ReplyDelete
  24. awak,saya xpndai langsung nak edit blog. sedih betul . xthu cm ne korang smua pndai edit. huwaa

    ReplyDelete
  25. As Salam semua..saya dah try buat blog..first time jugak..feel free to view..syainadiashopee@blogspot.com..enjoy surfing..

    ReplyDelete
  26. Kak Dil, boleh tak buat tuto cemane buat border dkt keliling blog ni.. mcm Kak Dil punye, ade warne coklat kerawang2 tu..?

    ReplyDelete
  27. Thanks sis di. Jemput melawat blog saya http://gengoctopus.blogspot.com/

    ReplyDelete