Jul 10, 2011

Tutorial Blog | Cara mencantikkan scroll bar blog

Salam to all readers..


Dah lama tak buat tutorial blog.. Asyik meriah dengan tutorial doodle jer..heheh..Okay la, ada diantara readers dil, mintak dil tunjukkan cara nak cantikkan scroll bar blog.. Tak faham apa itu scroll bar blog?? Tengok kat sini.. * Hanya untuk pengguna google chrome sahaja

*sebok jer, budak yang ngah naek skuter tu..hehehe



Sila tekan READ THIS untuk melihat tutorial cantikkan scroll bar



Step 1

Pergi dekat
Dashboard>Design>Edit html>Tick Expand Widget Templates


Cari code ini
]]></b:skin>

Step 2

Copy code kat ini dan letakkan sebelum code step 1

::-webkit-scrollbar {
height:12px;
width: 12px;
background: #D9D9D9;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-color: #F2F5A9;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
}

Cuba preview.. Kalau tak ada error, boleh la tekan button save dengan senang hati..^^

Tips
  • Yang berwarna BIRU adalah untuk background scroll bar
  • Yang berwarna MERAH adalah untuk scroll bar
  • Untuk warna, sila rujuk disini HTML Color Codes



nota kaki:

Kalau ada apa-apa nak tanya, jangan segan silu..^^


87 comments:

  1. Replies
    1. kenape x jadi ape2 akak?
      sdeyh tau tak?

      Delete
  2. Replies
    1. kite kene pilih salah satu yang ade kat atas tu ke?

      Delete
  3. @ SYAIDATUL AKMAL:da jadi??hehe..sama2

    ReplyDelete
  4. nice entry..thankz for sharing..=)

    ReplyDelete
  5. wewit...lawanya lah yg naik skooter tu...
    utk woprdpress boleh??
    haha,...

    ReplyDelete
  6. ha,nampak2....tapi sy slalu guna mozilla...folower pun ramai mozilla.....nak buat pun,cm xpyh jer...huhu

    ReplyDelete
  7. thnx...wat kali kedua baru jadik.. hehehe.. XD

    ReplyDelete
  8. comel..
    tq tuan tanah !

    ReplyDelete
  9. hehehe...rajin buat tutorial.. =)

    ReplyDelete
  10. @ Tauke Budu:nak tumpang dop??hohoo..

    kita guna blogspot jah..xtau bab wordpress ni ^^

    ReplyDelete
  11. @ nurul atikah:xpe..jnjii jadii

    ReplyDelete
  12. @ scroll bar baru :sesama..^^

    ReplyDelete
  13. thenks cik dill... nt kungsi tutor g auw

    ReplyDelete
  14. wah,,jadi dah..thanks cik dil ;)

    ReplyDelete
  15. kak,law nk buwat ctrl+f tu cam mna?
    x fham la

    ReplyDelete
  16. na tanye ney . yg codes kaler biru tuh mne na carik bckground dea eak?

    ReplyDelete
  17. Tak jadi , dea kua ayat dekat atas . mcm mne niy ?

    ReplyDelete
  18. Tak jadi , dea kua ayat dekat atas . mcm mne niy ?

    ReplyDelete
  19. mcm susah jeh .tak berapa nak faham la.URL pages tu nak wat mcmne?

    ReplyDelete
  20. ahaks! tQ cik dil~~ xtaw lak nma benda alah ni.. ^_^
    tQ tQ tQ~~

    ReplyDelete
  21. erm..x jadi la..dye ada ayat kat atas blog..nape ea...sy dah lame cari tutorial nie..harap dapat membantu

    ReplyDelete
  22. x jadi pun..bpa kali dah cuba..hmmm..

    ReplyDelete
  23. da jd.. hehe.. tq awak.. tp cursor 2 prndek je.. camna nk bg panjng sket?

    ReplyDelete
  24. hehe , tenkiu akak ! saya punya jadi jugak :D

    ReplyDelete
  25. kod ]]... ni mmg ada.. dah paste dah apa yg akak sruh paste.. tapi tak dak button save la.. saya baru ja buat blog 2-3 hari lpas...

    ReplyDelete
  26. akk .. nk tnye jwb eyh . yg dkt tips . kek tuu letak cmner .

    then lau nak buat blockquote tak jd . cne ..?? cr pktaan blockquote tade . mcm akk ad bckground pth hitam tuu cner . then akk !! haha cne buat doodle headr mata dia kelip2 hehe

    ReplyDelete
  27. Akak , tak jadi pon . Die ade perkataan dekat atas tuh .
    Kenape eh ?
    Dah lame nak tutorial camnyii , harap akak boleh membantu (:

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum.thanks for this tutorial :)

    ReplyDelete
  29. thanx . jdi da . memg ngah cri tuto niy :) .

    ReplyDelete
  30. Trima kasih kak.. akhirnya menjadi jugaa.... :)

    ReplyDelete
  31. thanks sesangat tau!

    ReplyDelete
  32. serius apa yg awak tuto kebanyakkan nyer jd....
    tq so much adik dil...
    nnt ajar lg..

    ReplyDelete
  33. thanks kak dil. dah cute blog saya! ^^

    ReplyDelete
  34. thanks dah jadi!! tapi boleh tukar warna x??

    ReplyDelete
  35. thanks!!~^^ dh jadi..but mcm mana scroll bar awk ada corak ea? I'm so curious hehe..

    ReplyDelete
  36. kak. cmne nk buat scrollbar mcm akak pkai skang ni? hehe. kasi tips sikit boleh? :3

    ReplyDelete
  37. x jdy pn...npe x de pn b skin tu cri x de pn mcm mna err???

    ReplyDelete
  38. kite punye tak de tempat tick pon :(

    ReplyDelete
  39. thanks!~ sy punye dah jadik!~ thanks!~ I love it!~ thanks so much!~

    ReplyDelete
  40. alhamdulillah,
    jadi pon.
    saya memang sukakan warna hijau epal. scroll bar yang ada di tuto, memang cantik and comel

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah..... Assalamualaikum... Syika ada buat blog baru..hope korang boleh follow....syika akan sedaya upaya memeriahkan blog tuh..In Shaa Allah...klik link ni: http://nurarsyikaizam.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. kak. xpaham laa. bukak edit html pastu terus gi template naik gila buat benda nie

    ReplyDelete