Jul 9, 2011

Tutorial Doodle | Cara mendesign badan doodle

Salam to all readers..


Selamat pagi ye kawan-kawan.. 
Untuk entry kali ini, dil nak sambung balik pembelajaran kita dalam mendesign doodle.
*ceyyy macam cekgu skolah dah..hehe


Dil akan tunjukkan cara nak bentukkan badan/body doodle..
Macam yang kat bawah nii..



Sila tekan READ MORE untuk melihat tutorial yang disediakan



Step 1

Sediakan bahagian kepala doodle..
Buat layer baru, dan pilih Rounded Rectangle Tool
Lukiskan macam contoh dibawah



Step 2

Selesai, korang tekan serentak Ctrl+T
Lepas to, tekan right click dan pilih Warp.
Lepas tu, korang tengok bar bahagian atas, dan tukarkan dari Custom> Squeeze
Tekan enter untuk apply.
So, korang akan dapat macam kat bawah ni..



Step 3

Kemudian, korang gerakkan bentuk badan tadi seperti dibawah ni.
Pastikan layer badan dibawah layer kepala..
Selepas tu, tekan right click dan pilih Stroke Path>Brush.
Dan tekan delete, untuk buang line path.



Step 4

Untuk buat tangan, korang pilih Rounded Rectangle Tool.
Sebelum tu, korang tambah layer baru.
Lukis macam kat bawah ni..



Step 5

Selepas tu, korang pilih Line Tool..
Lukis pergelangan tangan macam kat bawah ni..
Selepas tu, tekan right click dan pilih Stroke Path>Brush.
Dan tekan delete, untuk buang line path.




Step 6

Tekan Ctrl+J untuk duplicate tangan doodle..
Kemudian, susun macam kat bawah ni..



Step 7

Step terakhir, korang delete line yang tak diperlukan 
sehingga jadi macam kat bawah ni..




Okay, siap pun badan doodle ni..
Untuk memudahkan korang warna kan, select semua layer, 
tekan right click dan pilih Merge Layer..



nota kaki:

Next entry, dil ajarkan caran nak buat bahagian bawah doodle..

25 comments:

  1. ahaa..pakai eraser..lupa nk ckp

    ReplyDelete
  2. comeinyer lah doodle ni ... tp tgn sy tersgtlah tak kreatif nak lukis bagai ni, hehe!

    ReplyDelete
  3. @v:senang je ni dear..cuba la try..^^

    ReplyDelete
  4. @ ღ p!nk veLvet ღ:senang ni dear..cuba u try..dil pun x pndai jgk mlukis..

    ReplyDelete
  5. @ SANDRA AZWAN:alahh, u bab melukis, lagi hebat..^^

    ReplyDelete
  6. comel2...tp alisya xde photoshop...xdpt nk blaja..

    ReplyDelete
  7. comelnye. tp tetap tak pandai ;(

    ReplyDelete
  8. awak..kenapa awak kreatif sgt..kita jeles..HUHU.. awak,buatla tuk saya satu..hehe

    ReplyDelete
  9. cute doe! nak buat, tak rety. ;p

    ReplyDelete
  10. mcm senang je dil buat..tp kalo hani buat ni mahu hempuk2 laptop sbb geram kalp xjadik..hhe

    ReplyDelete
  11. thx for d tutorial! berjaya da buat. hehe
    http://wanieys.tumblr.com/post/7485681021/just-for-fun-1st-attempt-for-complete-girl

    ReplyDelete
  12. pandainya...thanks buatkan header..blum ada masa nak tuka lagi...nanti ye...

    ReplyDelete
  13. tp,bila Hanis nak padam,kan dah stroke,bila padam dia jadi macam double line tuh..camna nak cakap ah?..faham x?

    ReplyDelete
  14. adik ...thanx buat tutoneh...actually da lme nk belaja buat doodle neh...sgt bnyk membantu...heeee

    ReplyDelete
  15. comel la.. tp x pandai buat lg lorh..
    hukhukhuk..
    nak buat doodle untuk raye.. :(

    ReplyDelete
  16. kak dil :D
    nak tanya .. macam mana nak buat shawl yang lilit2 cam tu ? heee x pandai lagi lah nak lukis. pening dibuatnya. boleh tolong ? :D yang shawl bulat tu da wat. hee thank kak dil :D

    chokie blaja dari kak dil. hee =) tq.

    ReplyDelete